ПГ на "Воля" иска да знае истинските мотиви за вота на недоверие на БСП срещу правителството и тогава ще вземе решение дали да го подкрепи или не. Това обясни народният представител от ПГ на "Воля" Кръстина Таскова по време на брифинг в Народното събрание в отговор на въпрос как ще гласуват депутатите на Веселин Марешки.

От срещата утре с БСП Таскова обясни, че са се концентрирали върху три момента и въпроса, на които търсят отговор.

БСП внасят вота на недоверие на 20 януари
Обновена

БСП внасят вота на недоверие на 20 януари

До 15 януари социалистите ще са готови с мотивите си

На първо място от "Воля" искат да знаят какво очакват самите социалистите от този вот на недоверие - да бъде успешен или не. БСП са втората по големина политическа сила и ако вотът е успешен БСП ще има право да състави правителство, затова и Таскова конкретизира - "Това ли е целта им и ако да с кого ще управляват?". Депутатът от "Воля" коментира, че в последно време БСП са се сближили с патриотите като позиции и вече не са толкова остри в критиките си към тях. Но има и вариант да се подготвя заедно с ДПС нова Тройна коалиция.

От друга страна от "Воля" питат дали БСП имат план за разрешаване на кризата и дали ще го представят или "просто действат на принципа "стани, да седна", както посочи Таскова.

Също така се питат и дали целта на вота на недоверие е да затвърдят "позицията на един амбициозен лидер, който е пред конгрес и пред нови вътрешнопартийни избори" и той ще бъде използван за вътрешнопартийни нужди. Таскова припомни и съглашателството на социалистите с управляващите по отношение на партийните субсидии от 8 лева на глас по време на процедурата по гласуване на бюджета.

Малко преди това стана ясен резултатът от разговорите между БСП и ДПС, които се договориха да подкрепа за вота на недоверие.