От втория опит депутатите събраха кворум.

По-рано днес работният ден за депутатите започна без кворум. Председателят на парламента Цвета Караянчева даде 30 минути почивка.

След почивката депутатите успяха да събрат кворум и да се заемат с точките от дневния ред. 

Припомняме, че в сряда заседанието се провали именно поради липсата на кворум. 

Парламентът не събра кворум, за да работи днес

Парламентът не събра кворум, за да работи днес

Цвета Караянчева покани депутатите, на които им се работи

Депутатите решиха да се преброят.

Председателят на парламента Цвета Караянчева и нейните заместници отчетоха като присъстващи депутати от БСП и ДПС. Поименната проверка и кворумът не са легитимни. Това заяви Таско Ерменков от БСП. Не съм присъствал в зала по време на поименна проверка, нищо че бях отчетен там, подчерта той. Вашето тяло беше в тази зала, вашето тяло аз го видях лично, отговори му Валери Симеонов, заместник-председател на парламента. Тялото, което видял той, според червения депутат, е неговото, докато излиза от зала.

Моето тяло беше тук, преди да започне поименната проверка, включи се и Хамид Хамид. Тялото му напуснало залата, когато започнала проверката. Вашето тяло беше тук, отново отговори Валери Симеонов, който предположи, че мислено депутатът от ДПС бил другаде.

Проблемът ви е, че гледате телата, намеси се и социалистът Георги Свиленски. ПГ на БСП ще сезира Конституционния съд за трите бюджета заради нелегитимната проверка на кворума. Халил Летифов не разбира защо нарушаването на законите и Конституцията е такова тържество за управляващите.

Кристиан Вигенин иска името му да бъде извадено от списъка за кворума. Председателят на парламента Цвета Караянчева също каза, че е видяла депутатите, чиито имена фигурират в присъствения списък. Иван Ченчев също поиска да бъде изваден от списъка. Филип Попов също се присъедини. Вашето тяло също беше в зала и аз го видях, не се даде Валери Симеонов.

Още депутати от БСП и ДПС се включиха с подобни искания и обвиниха управляващите в отнемане на основни права и свободи, както и в отстъпление от демократичните ценности.

Бюджетите на ДОО, НЗОК и на държавата влизат в пленарна зала

Бюджетите на ДОО, НЗОК и на държавата влизат в пленарна зала

В крайна сметка левите не успяха да надделеят

Левицата поиска нова поименна проверка по правилата. Валери Симеонов обаче каза, че не може да нарушава правилата. Червеният депутат Крум Зарков му обясни, че поименната проверка не е игра на котка и мишки или на онче-бонче. Весела Лечева пък обвини мнозинството, че прави цирк и маймунджилъци.

Тя алармира, че карантинирани депутати са участвали в проверката на кворума. Георги Гьоков настоя, ако заради тялото му, неговото име фигурира в списъка на поименната проверка, да бъде извадено. Нека да уточним тела в костюми или костюми без тела, или говорещи костюми, намеси се и Валентин Касабов от НФСБ. Оставете ме да си върша работата, помоли Валери Симеонов. Нямате кворум, предупреди и Нигяр Джафер. След искане от БСП депутатите излязоха в 30-минутна почивка.