Илияна Йотова бе гост на честването в Калофер на 172-годишнината от рождението на Христо Ботев

"Христо Ботев, героите на българските революции създадоха българската нация и държава, дадоха ни самочувствието на българи. Моят прочит днес, 172 години след рождението на Ботев, е за силата на единението. Дългата и трагична българска история ни даде много уроци, но най-важният е, че успяваме тогава, когато сме заедно, рамо до рамо. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към множеството хора, събрали се пред паметника на Христо Ботев в Калофер, за да отбележат 172 години от рождението на поета и революционера.

В приветствието си вицепрезидентът Йотова припомни великите дела в твърде краткия живот на Ботев. По думите на Илияна Йотова в биографията на Ботев са събрани десетилетия на борби за просвета, за народност, за българщина, за освобождение. "В тази биография няма място за слаби и примирени, за блюдолизци и страхливци. Няма място за полуистина, полусвобода, лъжеидеали. Затова неговото перо беше безпощадно към онези, които бяха срещу народа си, безпощадно бе срещу потисниците", заяви вицепрезидентът и подчерта, че Ботевите думи силно стряскат и днес. "Но хвалете, не бойте се, хваленето не иска хляб и топли обуща, а за лъжите не вземат мито..." Не само през 1875 г., но днес през 2020-а тези думи толкова актуално", отбеляза Илияна Йотова.

Вицепрезидентът Йотова завърши словото си с думите: "Днес моята молитва е за душата на поета и революционера, а моята вяра е за бъдещето на България."