Отец Паоло Кортези получава голямата награда "Човек на годината" 2017 в годишните награди на Българския хелзинкски комитет (БХК) за принос към правата на човека и правозащитността.

Наградите бяха връчени за десети път, по случай честването на Международния ден на правата на човека, който се отбелязва на 10 декември. Това съобщават от БХК.

Католическият свещеник от Белене е отличен заради силния пример за истинско милосърдие, който даде, приютявайки семейство законно пребиваващи сирийски бежанци в началото на 2017 г.

 

Припомняме, италианският свещеник Паоло Кортези, който от години служеше в Белене, стана обект на нападки и заплахи за живота му заради закрилата, която даде на семейството сирийски християни. През всички години, прекарани в страната ни, той изразяваше своята съпричастност към историческата съдба на народа ни и стана инициатор за мемориал на жертвите, загинали в лагера в Белене по време на комунистическия режим.

След поредицата от нападки и заплахи срещу него, католическата църква взе решение да го отзове от страната. Преди заминаването си той сподели, че оставя сърцето си в България. 

"Отец Паоло е блажен, защото беше изгонен за правда. Той даде пример на всички нас как да отстояваме убежденията си, когато сме сами срещу неправдата", каза Красимир Кънев, председател на журито, връчвайки наградата "Човек на годината" 2017 на Паоло Кортези.

Освен голямата награда "Човек на годината" журито определи и две подгласни, както и шест специални награди.

Двете равностойни втори награди са за Златина Стайкова и Радослава Станчева. Те са учителки от вече закритите от държавата болнични училища, които със собствени усилия и средства създадоха интерактивна стая към детското отделение на университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, където да продължат да работят с хоспитализираните деца.

Кристина Костова е българска художничка и създателка на първия шрифт на кирилица за хора с дислексия, който има потенциала да повлияе в много сфери на живота - от печатните книги и документи, през текстовете в интернет и в електрониката, до табели и знаци във външните пространства.