Отчитането на електромерите ще продължи да се извършва всеки месец.

Това реши  на закрито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Решението е една от промените в Общите условия на договорите за разпределение и снабдяване с електрическа енергия на абонатите на електроразпределителните дружества, собственост на чешката компания ЧЕЗ, одобрени от Комисията.

Според задължителните указания на Регулатора промените трябва да бъдат отразени в действащите Общи условия в седемдневен срок. 

Одобрените от ДКЕВР промени предвиждат още съкращаване на срока за възстановяване на прекъснато електричество от 24 на 12 часа.

С направените корекции се намалява срокът, в който дружеството трябва да извърши проверка на качеството на електроенергията по искане на потребителите.

Съкращава се и периодът за коригиране на сгрешените сметки, както и срокът за възстановяване на надплатените от абонатите суми.

След оповестяване на решението на ДКВЕР от ЧЕЗ заявиха, че ще се съобразят с решението на регулатора.

Същевременно от ръководството на компанията изразиха позиция, че евентуално на по-късен етап ще има условия за отчитане на по-дълъг интервал от време. 

В същото време, от ЧЕЗ подчертаха, че въвеждането на отчитане на електромерите веднъж на три месеца е щяло да  даде възможност на електроразпределителните дружества да оптимизират своите разходи.

Според компанията това би намалило натиска за увеличаване на цените на електрическата енергия.

От ЧЕЗ смятат, че нововъведението е било свързано предимно с промяна във вътрешната организация на компанията и е нямало да се отрази на клиентите. Компанията беше подготвена за въвеждането на тримесечно отчитане по начин, който да не засегне интересите на обществото, добавят от ЧЕЗ.

Отчитането на интервал по-дълъг от един месец е работеща практика, която от години се прилага в редица държави от Европейския съюз, към който в началото на 2007 г. се присъедини и България, твърдят от компанията.  

Имайки предвид техния успешен опит, ръководството на ЧЕЗ изразява увереност, че на един по-късен етап в България също ще има условия за въвеждане на отчитане на елeктромерите на период по-дълъг от 30 дни.

Компанията предвижда широка информационна кампания за популяризирането на тази европейска практика и приемането й у нас.