Откриха гореща телефонна линия за коронавирус в Пловдив, която Община Пловдив разкри съвместно с Областния съвет на БЧК - Пловдив на номер 0700 147 44, съобщиха от БНР.

Днес ще отговарят специалисти на Червения кръст, които консултират гражданите за поведението им в епидемиологичната обстановка и разпространението на коронавирус. Психолози също ще обслужват линията за хора изпаднали в тревожно състояние.

Биляна Караджова, която днес е дежурна на горещата линия, подчерта, че когато човек е в такова състояние се отразява на живота и на здравето му. Пада имунитетът, появяват се психосоматични симптоми като сърцебиене, задух, болки в сърдечната област, които не са свързани с конкретно заболяване.

В Пловдив вече работят и три микробиологични лаборатории, в които се извършват тестове за грип тип "Б". Изследванията се правят в ДКЦ II, ДКЦ V и ДКЦ VII.

В рамките на 30 минути се диагностицира наличието на грипен вирус, което спомага за започване на адекватно лечение в началния стадий на заболяването. Тестовете помагат на хората за изключване на подозрения за коронавирус.