Новият ловен сезон на пернат дивеч беше открит днес, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.  

Успешен лов и отговорно и съвестно отношение към природата пожела днес инж. Красимир Каменов - зам. изпълнителен директор на агенцията при откриването сезона в село Белащица, община Пловдив.

„Убеден съм, че всички ловци осъзнават своите задължения и отговорности към природата като цяло и конкретно към дивеча”, допълни той, като подчерта, че България е страната с най много ловни видове в Европа.

За последните 200 години на територията на страната ни не е изчезнал нито един животински вид. Това е показател за голямото  биоразнообразие от животински видове на територията на страната, посочват от агенцията.

"Разходите, които държавните горски и ловни стопанства са направили в целенасочената си работа за увеличаване на дивечовите запаси и грижа за биоразнообразието за миналата година възлизат на 9,5 милиона лева, което е с 1 милион повече от 2014 година. Приходите за миналата година от ловен туризъм са 5.2 милиона лева и също са с един милион повече от 2014 година." - каза инж.Виржиния Хубчева, директор на дирекция "Развитие на горския сектор" към Министерството на земеделието и храните.

Участниците в днешното откриване на сезона бяха сюрпризирани от атрактивно кулинарно шоу, подготвено от Ути Бъчваров.  

Регистрираните ловци у нас през 2016 г. са повече от 120 000, като активно ловуващи са около 45 000. Успешно преминалите изпитите за ловци през тази година са 3 700.

От агенцията по горите съобщават също, че започват масови проверки по време на ловните излети на дребен мигриращ дивеч с цел предотвратяване на нарушения.

Проверките ще са във връзка с използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, превишаване на дневните норми за отстрел, ловуване без ловен билет или с нередовни документи. Сред посочените нарушения са също  ловуванете без сигнален цвят в облеклото, ловуването на забранено място и в забранено време, отстрелът на неразрешен за лов дивеч. От агенцията напомнят, че по време на ловните излети е забранено използването на алкохол и наркотични вещества. Припроверките ще се следи строго за спазванете на разпоредбите по безопасността и предотвратяването на инциденти, както и за спазване на противопожарните правила.

През изминалия сезон са проверени общо 7 623 ловни дружини. Констатирани са  80 нарушения, съставени са 60 акта. Има 12 инцидента с простреляни като при два от тях изходът е бил фатален.