Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди наличието на ново огнище на птичи грип в област Хасково, съобщи пресцентърът на агенцията. Уточнява се, че става дума за високопатогенна инфлуенца от тип А.

Вирусът е установен във ферма за пекински патици, намираща се в землището на с. Жълти бряг, община Стамболово. В нея се отглеждат около 5800 патици от различни възрастови категории. Обектът е разположен в 10-километровата наблюдавана зона, районирана във връзка с огнище на заболяването от края на 2021 г.

Положителната проба е констатирана при изпълнението на пасивен надзор в зоната.

През миналата седмица беше съобщено, че предишното огнище на птичи грип в областта - в с. Криво поле, е било ликвидирано.

Огнището от птичи грип в Хасковско е ликвидирано

Огнището от птичи грип в Хасковско е ликвидирано

Унищожени са 40 000 кокошки...

Изпълнителният директор на БАБХ е издал заповед, с която налага мерки за контрол на новото огнище в с. Жълти бряг. Заболелите и контактните птици ще бъдат умъртвени "по хуманен начин", а труповете ще бъдат обезвредени под официален надзор и "по начин, недопускащ разпространение на болестта".

Около засегнатия животновъден обект са определени две предпазни зони. В 3-километровата зона попадат селата от община Стамболово - Жълти бряг, Стамболово и Царева поляна, от община Хасково - с. Книжовник. В 10-километровата наблюдавана зона попадат от села от три общини в две области. От област Хасково, община Хасково, става дума за селата Войводово, Манастир, Малево, Криво поле, Корен, Маслиново, Горно Войводино и Долно Войводино. От община Стамболово, Хасковска област, в зоната влизат селата Малък извор, Голям извор, Кралево. От област Кърджали, община Кърджали - с. Сестринско, с. Рудина, с. Татково, с. Звиница и с. Крин.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, както и яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях. Същото важи за фуража и транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

От БАБХ напомнят, че птичето месо и продуктите, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Ферма за патици в Старозагорско пламна от птичи грип

Ферма за патици в Старозагорско пламна от птичи грип

Близо 7000 птици ще бъдат умъртвени