Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е установила вируса на болестта "син език" при две сърни в землищата на общ. Котел и общ. Сливен.

Заразените сърни са били във видимо влошено здравословно състояние, поради което са взети проби за изследване.

Правителството даде 6,5 млн. лв. за ваксина за „Син език“

Правителството даде 6,5 млн. лв. за ваксина за „Син език“

Гарантират недопускане на епизоотия

С цел предпазване на домашните преживни животни, които могат да се заразят със "син език", БАБХ ежегодно изпълнява програма за контрол и надзор на болестта чрез ваксинация от 2014 г. насам. През 2020 година ваксинацията също се изпълнява, а заболяването не е констатирано при домашни преживни животни.

Последната епизоотия на заболяването у нас беше през 2014 г. През 2020 г., то е широкоразпространено в Гърция и Северна Македония.

Агенцията по храните напомня, че "син език" е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни (говеда, овце, кози, биволи, сърни, елени и муфлони). Предава се само чрез кръвосмучещи насекоми, които преди това са хапали друго заразено преживно животно. Не може да се осъществи заразяване с храна, вода и по въздух.

Месото, млякото, труповете на умрелите животни и транспортните средства не са фактор за разпространението на болестта. Тя не е опасна за човека, но причинява сериозни икономически загуби, вследствие отслабването и намаляването на производителността на неимунните преживни животни.