Министърът на регионалното развитие и благоустройството даде началото на тръжната процедура за ЛОТ 2 от автомагистрала "Тракия".

Това стана на кръговото кръстовище край Стара Загора по пътя за Димитровград, където бяха областният управител на Стара Загора Йордан Николов, кметовете на Стара Загора и на Нова Загора и др.

Министърът изрази надежда до началото на април идната година да стане известно името на компанията, която ще построи отсечката с дължина от 31,800 км между Стара Загора и Нова Загора.

За първа копка е определена датата 3 май 2010 година. Прогнозната стойност на обекта е 96 млн. евро, а крайният срок за изпълнение - лятото на 2012 година.

Очаква се в търга да участват между 10 и 15 български и чуждестранни компании. Кандидатите трябва да имат приходи от пътно строителство през последните три години 200 млн. лева, да са построили 35 километра магистрали през последните пет години и да осигурят собствено финансиране от 20 млн. лева. Вече има заявен интерес от компании от Франция, Гърция и Испания.

За първи път при избора ще има ясни, честни, прозрачни и обективни критерии, посочи министърът. Той изрази благодарност на Европейската комисия, която дава шанс да започне процедурата без оценка за въздействие върху околната среда.