Забележително археологическо откритие бе направено на хълма Трапезица във Велико Търново, съобщи Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, цитиран от БНР.

Археологът ст.н.с. Константин Тотев разкопа замъка на първите Асеневци - Асен, Теодор и Калоян. Той е изграден в северната част на хълма Трапезица върху отвесен скален език, контролиращ Арбаншкия проход.

Стените на замъка, заемащ няколко декара площ, са необичайно дебели и големи - те са широки 4,5 метра, при обичайна за Средновековието широчина 2,2 метра. Досега никой не се е наемал да извърши разкопки на това място, поради опасността работещите да се сринат в пропастта. За разкопките Константин Тотев е използвал алпинисти. Замъкът е сравнително добре запазен. На места височините на крепостните стени са на височина осем метра и се наблюдават от далеч.

Феодалният комплекс на братята Асен и Петър потвърждава мнението, че те са били военно задължени аристократи - трапезити, които срещу пазенето на прохода на пътя Русе - Търново - Хаинбоаз - Константинопол са се ползвали с известна самостоятелност. Във вътрешността на резиденцията археолозите разкриват жилищни помещения, складове, казарма за войниците, магазин и една не малка по размери църква.

Въпреки че феодалният замък е много добре запазен, необходимо е да се вземат спешни мерки за консервацията и реставрацията му, тъй като камъните са споени с бял хоросан, който вече е изветрял и някои от тях се ронят, разказа Божидар Димитров.