Археологически находки, разкрити при строителството на автомагистрала "Хемус" ще бъдат част от експонатите в националната изложба "Българска археология 2019". Находките са открити по трасето на автомагистралата край село Градище в област Шумен. Изложбата ще бъде открита днес в Националния археологически институт с музей при БАН, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура"

Изложбата ще бъде до 26 април. В нея може да се видят керамична чаша и бронзова фибула от ранната желязна епоха. Според специалистите изследваният обект са останки от селище и жилищни постройки от бронзовата и ранната желязна епоха. Също с постер в изложбата са представени и разкритите останки от късно-античния храм, открит по трасето на обходния път на Габрово.

През 2020 г. за археологически проучвания на изграждащите се големи пътни проекти на Агенция "Пътна инфраструктура" ще бъдат осигурени близо 5 млн. лв. За опазване и проучване на културно-историческото наследство по трасето на АМ "Хемус" между 122-ри и 189-ти километър ще бъдат проучени 15 обекта. Част от тях са селища от праисторията, римската епоха и средновековието, както и надгробни могили.

По направлението на пътя Видин - Димово - Бела - Ружинци - Монтана са регистрирани 8 археологически обекта. По първоначални данни някои от тях представляват селища от II-ро до I-во хилядолетие преди Христа. Има и материали от римската епоха и от османския период. Един обект от късната античност ще бъде проучен по трасето на път І-8 Калотина - СОП.