Либийският върховен съд потвърди смърните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар.
Решението на съда не отбелязва начина, по който да бъде осъществено наказанието.

Заседанието започна в 11 часа и на него се очакваше върховната съдебна инстанция да потвърди, или отмени смъртните присъди на шестимата постановени от по-долни съдебни състави през 2004 и 2006 година.

Всички медицински сестри са осъдени и по така наречените "по-леки престъпления" - за нарушаване на моралните норми в страната, получавайки по три години затвор.
Медиците бяха осъдени и на глоба от 10 хиляди динара за валутни престъпления.
Кристияна Вълчева получава допълнителни 4 г. затвор за производство и употреба на алкохол.

Случващото се е ужасяващо. Трудно е да си представите какво изживяват в момента Нася, Кристияна, Валентина Валя и Снежана. За трети присъди, за трети път смъртта тегне над тях. Всичко останало са празни приказки. Много се говори, че това е може би положително, понеже приключи юридическата част на нещата, на този съдебен фарс, който продължава вече девета година. Но какво ще стане от тук нататък, един господ знае само. Ние винаги сме се надявали на чудо и на чудо се надяваме и сега.
д-р Здравко Георгиев

Аз очаквам тези дни да ги видя на летище „София. Какво ще прави г-н Кадафи, как ще го прави, не знам. Той много добре знае, че те нямат нищо общо със СПИН-а в Либия и вече 8 години са там.
Зорка, майката на Кристияна

Това заседание бе последното - 56 поред, в осемгодишната съдебна сага за българите.
Сега остава единствено въпросът да бъде поставен пред Висшия съдебен съвет на Джамахирията.

Междувременно външният министър на Либия Шалкам заяви на пресконференция веднага след произнасяне на присъдите, че още в понеделник ще се събере Висшият съдебен съвет.
Той може да вземе две решения - да отмени, или да потвърди смъртните присъди.

Шалкам обаче уточни, че ако смъртните присъди бъдат потвърдени, то тогава случаят ще бъде прехвърлен на неговото ведомство.

В случай че присъдите бъдат потвърдени, МВнР ще се съобрази с хуманитарните аспекти на случая - годините от задържането на медиците, както и тяхната възраст, уточни министърът, цитиран от БТА.

Министерството ще вземе предвид и успешната работа на Международен фонд-Бенгази, както и резултатите от нея - лечението на децата и исканията на техните роднини, добави той.

Шалкам отбеляза, че българското правителство не носи отоворност за действията на медиците, но е съпричастно с трагедията от морални съображения.

След обявяването на съдебното решение, родителите на заразените деца казаха, че са доволни от потвърждаването на смъртните присъди и потвърдиха, че съществува договорка, но все още не са подписали нищо.
Припомняме, късно снощи от фондация "Кадафи" обявиха, че е постигнато споразумение по случая със СПИН процеса.

Сега обаче става ясно, че още нищо окончателно не е договорено.
От Асоциацията на заразените със СПИН деца в Бенгази заявиха, че най-вероятно споразумението ще бъде подписано до два дни.
Това ще даде възможност на Висшия съдебен съвет на Либия да смекчи наказанието.

След произнасянето на присъдите адвокатът на българките Осман Бизанти коментира, че остава оптимист за окончателния изход от случая.

От своя страна адвокат Траян Марковски коментира, че с това решение, либийското правосъдие записа срамна и тъжна страница и е повече от ясно, че то бе принесено в жертва за постигане на други цели.
Въпреки това Марковски беше категоричен, че няма да има изпълнение на смъртните присъди и медиците ще се завърнат у дома.

Либийският Върховен касационен съд отново потвърди смъртните наказания, наложени на петте български медицински сестри и на палестинския лекар, обвинени в умишлено заразяване на над 400 либийски деца с ХИВ през 1998 година, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Съдът отхвърли резултатите от разследването на двама от водещите световни експерти по СПИН, д-р Люк Монтание от Франция и д-р Виторио Колици от Италия, че заразяването на децата с ХИВ се дължи на лошите санитарни условия в детската болница в Бенгази.

"Ню Йорк таймс" припомня, че самият д-р Колици през последните години няколко пъти е посещавал болницата в Бенгази, за да помогне за разработване на програми за лечение там.

Постигнато е споразумение със семействата на заразените със СПИН деца в Либия по делото срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар, заяви представител на Фондация "Кадафи", цитиран от британския в. "Гардиън".

Нейният представител Салех Абдел Салам не уточни по какъв начин споразумението ще окаже влияние върху случая с шестимата чуждестранни здравни работници.

Изявлението бе направено само ден преди Либийският върховен съд да произнесе окончателните присъди срещу медиците, които са осъдени на смърт по обвинение в умишлено заразяване със СПИН на близо 440 деца в болница в либийския град Бенгази.

Председателят на Парижката адвокатска колегия Ив Репике призова към "френска, европейска и международна" мобилизация за спасяването на петте български медицински сестри и лекар, осъдени на смърт в Либия.

Генералният секретар на Съвета на Европа Тери Дейвис заяви в декларация, че е разочарован от решението на либийския Върховен касационен съд да потвърди смъртните присъди на българските медицински сестри и палестинския лекар, предаде пресслужбата на Съвета на Европа.

"Това решение противоречи на Европейската конвенция за правата на човека и на растящата подкрепа отвъд Европа за премахване на смъртното наказание. Смъртната присъда по никакъв начин не може да помогне за подобряване на състоянието на страдащите деца, чиито човешки права са също толкова важни, колкото и човешките права на обвинените. Разбрах от медиите, че Висшият съдебен съвет на Либия скоро може да се произнесе по това дело. Настоятелно призовавам тази институция да преразгледа днешното решение. За човечеството отмяната на смъртното наказание днес е равносилна на отмяната на робството преди два века", заявява Дейвис в декларацията