Правителството отпусна 2,5 милиона лева за ремонти и доизграждане на храмове в страната, съобщи Министерски съвет. Средствата са определени за реставрационни дейности в Бачковския и Троянския манастир, за ремонт на манастира "Св. Йоан Кръстител" в с. Жабляно, общ. Земен, за храма "Св. Петка" в Русе, за църквата "Свети Дух" в с. Бенковски в общ. Кирково. Финансова помощ за ремонтни дейности се предоставя и за сградата на Софийската митрополия, за сградата на Старата митрополия в Ловеч, за укрепване на столичния храм "Св. Ап. Андрей Първозваний" и за продължаване на строителството на църквите в София - "Св. Стефан" в Южния парк и "Св. Благовещение" в кв. "Дружба"2.

Наближава много велик ден - Рождество Христово, а в тази пандемия, в тази финансово-икономическа криза, упованието на хора в Бога е изключително важно", посочи министър-председателят Бойко Борисов. Той бе категоричен, че в своите действия правителството винаги се е водило да бъдат в името на Бога и на българските граждани. "Ще направим така, че на Рождество Христово хората да са със семействата си, да могат да отидат на църква, да запалят свещ, да почетат този изключително светъл ден. Това ни е целта, изтъкна премиерът Борисов.

Специална благодарност към министър-председателя за оказаната подкрепа изрази Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

Борисов доволен, че изпълнил обещаното за Рилския манастир

Борисов доволен, че изпълнил обещаното за Рилския манастир

Премиерът подчерта, че е дал 6,5 млн. лв. за пътя и 1,62 млн. лв. за пречиствателна станция

Преди църковни празници премиерът дава пари за храмове и ги посещава след това.

Припомняме, че 23 юни Борисов посети Рилския манастир. Правителството отпускна 600 000 лева за ремонт на храма.

По-късно той бе глобен с 300 лв, защото беше влязал в манастира без маска.