Правителството одобри допълнителни разходи и трансфери за 2023 г. за изплащане на стипендии и на еднократно финансово подпомагане по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2023 г. Целта е осигуряването на средства за осъществяване на финансово подпомагане на децата с изявени дарби за разширяване на възможностите им за изява и поощряване на развитието на техните творчески заложби, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

Кабинетът предлага да бъдат осигурени средства за доизплащане на стипендии на ученици от училищата по културата и изкуствата към Министерството на културата и на ученици от общински и частни училища, които са придобили право на стипендия през 2022 г. и на стипендии и на еднократно финансово подпомагане на учениците от училищата по културата и изкуствата към Министерството на културата, придобили право по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби през 2023 година.

Средствата са в размер на 343 620 лева. 306 630 лева са за подпомагане на учениците от училищата по изкуствата и по културата към Министерството на културата, а 36 990 лева са за ученици от общински училища. Парите са в рамките на разчетените за тази дейност средства в централния бюджет за 2023 г.

Правителството отпусна 25 млн. лв. за развитието на спорта и изкуствата в училищата

Правителството отпусна 25 млн. лв. за развитието на спорта и изкуствата в училищата

Средства ще получат 1459 учебни заведения

По националната програма "Учебници, учебни комплекти и учебни помагала" се отпускат 30 000 лева за изготвяне на учебно помагало по български език за прогимназиален етап за ученици, търсещи или получили закрила и мигранти.

МС одобри също отпускането на 4 179 000 лева за финансово осигуряване на общините за представителни изяви по Националната програма "Заедно в изкуствата и в спорта". Целта на тази програма е да подпомогне формирането на умения за екипна работа чрез участието на учениците в колективни спортове и изкуства, насочени към стимулиране на техните интереси, способности и компетентности, и за изява на придобитите от тях умения.

По програмата за учебната 2023/2024 година по модул "Изкуства" са включени 1235 училища, в които са създадени 2514 групи с 29 684 ученици, а по модул "Спорт" - 1224 училища, в които има 2377 спортни отбори с 32 329 ученици.

Еднократна помощ от 300 лева е отпусната за близо 260 хил. ученици

Еднократна помощ от 300 лева е отпусната за близо 260 хил. ученици

Финансовата подкрепа е за деца, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас

За да се популяризират сред широката общественост творческите и спортните занимания на учениците ще бъдат проведени представителни изяви на училища, работещи по националната програма, в дните преди Коледа. Така децата ще могат да демонстрират придобитите от тях умения от участието им в дейностите по програмата през изминалата и през настоящата учебна година в областта на спорта и на музикалните, вокалните и сценичните изкуства, както и в областта на изящните и приложните изкуства. Изявите на учениците ще се организират от общините в салони на читалища и в спортни зали със съдействието на регионалните управления на образованието.

Одобрени са и 328 995 лв. за изплащане на 328 стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2023 г. От тях 249 345 лв. се предоставят по бюджетите на 37 общини след постъпили искания в Министерството на образованието и науката за изплащане на 236 стипендии за 2023 г. 6 480 лв. са за стипендии след издадени заповеди на министъра на образованието и науката за ученици в частни училища.

Кабинетът Денков вдигна студентските стипендии със задна дата

Кабинетът Денков вдигна студентските стипендии със задна дата

Минималната се увеличава от 85 на 120 лева, а максималната става 200 лева от 1 юли

По бюджета на МОН са одобрени 73 170 лв. за изплащането на 86 стипендии на ученици от държавни училища, финансирани от МОН.

Учениците с изявени дарби имат право да получават по 135 лева месечно стипендия. Тя се отпуска на ученици от VIII до XII клас, класирани до навършване на 18-годишна възраст на национален или международен конкурс, олимпиада или състезание, включени в програмата.

От МС обясняват, че осигуряването на средствата няма да има въздействие върху държавния бюджет, тъй като необходимите средства са в рамките на разчетените за тази дейност в централния бюджет средства за 2023 г.

Правителството отпуска 278 235 лв. стипендии за даровити деца

Правителството отпуска 278 235 лв. стипендии за даровити деца

Целта на програмата е да осигури финансови стимули за ученици от VIII до XII клас