Министерският съвет отпусна 24 772 019 лв. по Национална програма "Заедно в изкуствата и в спорта" за общинските, държавните и частните училища. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Тази програма има за цел да осигури условия за личностно развитие на учениците и да насърчи изявите им в колективни спортове и изкуства.

Средства за дейности, свързани с изкуства, ще получат 1235 учебни заведения. Училищата сформират групи за занимания по музикално, танцово, театрално, филмово и изобразително изкуство. Предвидено е отпуснатите пари да покрият разходите за закупуване на сценични костюми, инструменти, озвучителна и снимачна техника, декори и др., както и посещения на концерти, театри, филми, танцови спектакли, изложби.

В областта на спорта по програмата ще се финансират 1224 образователни институции. Заниманията включват сформиране на отбори в сферата на колективните спортове баскетбол, волейбол, хандбал и футбол и участват в състезания. Отпуснатите средства покриват разходите за закупуване на екипировка на учениците, включени в отбора, треньор, спортни уреди и др. Финансират се също посещения на спортни състезания и събития в зависимост от избрания вид спорт.

От МС посочват, че плащанията са авансови. Близо 70% от проектите трябва да се изпълнят до края на годината. Общият бюджет на програмата е 45 000 000 лв.

Освен това правителството одобри и 9 792 451 лв. за финансово осигуряване на дейности по четири национални програми за развитие на образованието. По-голямата част от средствата, 8 586 196 лева, са за създаване или обновяване на учебни кабинети и стаи за занимания по интереси, в които учениците се обучават за придобиване на ключови компетентности в областта на хуманитарните науки, изкуствата и спорта в рамките на Националната програма "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда".

Със средствата могат да се купят и книги за училищни библиотеки, както и материали за занимания. По програма ,,Хубаво е в детската градина" за стимулиране на иновативни практики в работата с децата се предоставят 805 164 лева.

262 550 лева са отделени за дейности против насилието и агресията, планирани по програма ,,Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците".

Сумата от 138 541 лева пък е предвидена за училищни проекти за историческото минало в рамките на Националната програма "Изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия".

Правителството дава допълнителни 5 млн. лв. за спортни площадки в училищата

Правителството дава допълнителни 5 млн. лв. за спортни площадки в училищата

Програмата е разделена на два модула - изграждане на нови спортни площадки и ремонт на съществуващите