Отново птица от световно застрашен вид загина у нас вследствие на брутално използване на отрови в дивата природа, застрашаващо и хората, съобщиха от Зелени Балкани и Фонда за дивата флора и фауна.

Предавателят на картала Blacky Skrill е подал сигнал за смъртта на птицата.

Blacky Skrill беше част от програмата за завръщането на черния лешояд в страната. След като беше пуснат на свобода в природата на 12 май, той е извършил изумително пътешествие над Турция, Румъния, Молдова, Украйна, върнал се е в България, а след това е посетил Гърция. От вчера птицата отново се е завърнала в България, в района на Добринище, където е била и отровена.

Черни лешояди отново гнездят в Стара планина – за първи път от 28 г.

Черни лешояди отново гнездят в Стара планина – за първи път от 28 г.

Формирани са три двойки...

Днес сутринта предавателят е сигнализирал, че от 18:00 на 3 юни температурата на Blacky Skrill е започнала да пада, а акселерометърът е отчел неестествени данни. Днес, по данни от сателитен предавател, е установено че край Добринище има труп на конче със заложена отровна примамка. На мястото е установен и гарван, който не може да отлети - очевидно отровен, след като се е хранил от трупа. Самият предавател на картала е открит изхвърлен на отдалечено място в река Места, при очевиден опит да бъде замаскирано престъплението. До мястото са забелязани следи от автомобил. Трупът на птицата до момента не е открит.

Blacky Skrill е кръстен от дарители - екипа на Алхимиците от фирма PaySafe, които чрез кръщаването му изразиха своята добра воля и подкрепа за завръщането на карталите в България. Екипът на Алхимиците е част от над 100 дарители, които подкрепиха програмата и следят съдбата на птиците.

Самите картали са дарени на България от правителството на Екстремадура в Испания. Те са част от дългогодишен проект за завръщането на вида в страната, който след повече от две десетилетия даде първи плодове тази година - с първото излюпено малко от вида.

Първо черно лешоядче се измъти в България

Първо черно лешоядче се измъти в България

В Котленска планина

Припомняме, че черният лешояд (карталът) е защитен вид, включен в Закона за биологичното разнообразие. Като световно застрашен вид, убиването му е престъпление по Наказателния кодекс, както и самото използване на отрови в дивата природа.

Това е поредният случай на загинал картал, след случая с Ултрон.

През 2017 година подобна примамка причини избиването на почти цялата колония на белоглави лешояди в района на Кресна, възстановена с огромни усилия и много средства.

Благодарение и на помощта на дарители като екипа на Алхимиците освободените птици са снабдени с предаватели, които спомагат не само навременно да бъдат издирени, но и да бъдат открити отровни примамки, които биха могли да нанесат огромни щети на цели колонии и да унищожат дългогодишен труд на международен екип и десетки граждани и дарители.