За първи път от 28 години черни лешояди отново гнездят в Стара планина, съобщиха от "Зелени Балкани". Уточнява се, че става дума за три двойки от редкия вид, известен още с названието картал.

"След близо 30 години упорит труд, природозащитниците от Зелени Балкани, Фонда за дивата флора и фауна и Дружеството за защита на хищните птици, постигнаха невероятен успех! За първи път, след 28 години от последното известно гнездене на картала в България, те отбелязват сформирането на три двойки в Стара планина. Трите двойки са и първите въобще установени и фотографирани в Стара планина птици от този вид!" - посочват от екологичната организация.

Двойките са започнали да гнездят на специални платформи, поставени от природозащитниците в рамките на дългосрочна програма за завръщане на вида. Тя е започнала преди десетилетия, с първите идеи и дейности за възстановяване на едрите видове лешояди, като част от международна програма.

Белоглавите лешояди загнездиха в Стара планина

Белоглавите лешояди загнездиха в Стара планина

Започна размножителния сезон за 2021 г,

Първите резултати бяха постигнати, с възстановяването на белоглавите лешояди като гнездящ вид в Кресненското дефиле и Стара Планина. През изминалите години, природозащитниците върнаха на свобода над 350 белоглави лешояда, получени като дарение от кралство Испания, Франция и над 19 зоопаркове в 7 страни.

Втората цел на трите граждански организации бе завръщането на черния лешояд - изчезнал за страната вид. През последните години, като част от дейностите по проекта "Светло бъдеще за черния лешояд", общо 59 черни лешояда бяха дарени от Испания, с цената на огромни усилия на голям международен екип.

Започналото гнездене на вида в Стара планина и за първи път в "новата история" на природозащитата в страната, е успех само по себе си, отбелязват от "Зелени Балкани". Двойките са изправени пред редица опасности и предизвикателства, но природозащитниците се надяват те да създадат поколение.

"Зелени Балкани": Факт е първата двойка черни лешояди у нас

"Зелени Балкани": Факт е първата двойка черни лешояди у нас

Следят птиците от миналата есен

До началото на ХХ век черният лешояд е сред често срещаните видове в България, но постепенно изчезва. За първи път официално е вписан като изчезнал в Червената книга на България от 1985 година. Фактическото изчезване вероятно е станало през периода 1950-1960 г., когато вече няма данни за гнездене, а наблюденията на вида стават изключително редки.

През 80-те година на ХХ век зачестяват наблюденията на единични птици и малки групи от вида в Източните Родопи, където в пограничния район навлизат индивиди от последната известна колония на вида на Балканите в гората Дадя в Гърция. Вероятно от такива индивиди е формирана двойка, която започва да гнезди в района на яз. "Студен кладенец" - през 1993 г. там е открито първото за десетилетия и последното оттогава гнездо на вида в България. След еднократно успешно гнездене двойката изчезва и така завръщането на вида е мимолетно, което дава основание черният лешояд да остане в категория "изчезнал" и в следващото издание на Червената книга на България от 2011 г.

През 2015 г. започва партньорският проект "Светло бъдеще за черния лешояд", финансиран по програма ЛАЙФ на ЕС.