От години България е източник на евтина работна ръка за Западна Европа.

Сега в черноморската държава монетата се обръща, пише "Файнешъл таймс", цитиран от moneybg.

Държавата изпитва остър недостиг от работници и ще предприеме мерки да реши този проблем - ще покани виетнамци да работят в производството и строителството.

България наемаше виетнамци по време на комунизма и те се справяха добре. Ще им предложим срочен договор с временно пребиваване, заяви в интервю за изданието министърът на икономиката Петър Димитров.

По официални данни над 1 милион българи работят извън страната.

През последното десетилетие много завършили висше образование и квалифицирани служители са емигрирали. Официалната безработица е намаляла от 18% през 2002 година до 6% през май.

Но това не повлиява на трудовия пазар, защото включва висок процент от по-възрастни хора, които се преквалифицират.

Трудовият пазар е много широк в София и във Варна. Безработицата там е под 3%.

Решението да се търсят работници от Азия следва успешната кампания да се убедят половин милион българи в Молдова и Украйна да се върнат в България като получат българско гражданство.

Полицията е резервирана, след като 1000 бесарабски българи напуснаха, за да търсят работа в Испания, Италия и Гърция, се посочва още в публикацията.

Работници с български произход в чужбина са необходими, защото те нямат езиков проблем.

За това ние трябва да въведем договореност за зелени карти, която да изисква пет години квалификация, докато се получи право на български паспорт, коментира Орешарски.

България изглежда незасегната от финансовата криза, но икономическият растеж през второто тримесечие е намалял до 5,5% от 7% през първото тримесечие.

Докато бумът на строителство на ваканционни къщи е приключил, чуждите инвестиции вървят към луксозни и търговски имоти в по-големите градове.

Недостигът на кадри е най-голям в туризма, строителството и информационните технологии, заяви в тази връзка заместник-председателят на БСП Дикран Тебеян.

Броят на незаетите позиции е между 80 хиляди и 100 хиляди.

Заплатите в частния сектор са конкурентни на тези в Румъния и Централна Европа.

Според Пламен Орешарски, след цените на храната и горивата заплатите са оказали най-силно въздействие върху ръста на инфлацията.

България е втората страна с най-голям ръст на цените в ЕС.