Започва пълна проверка на завод "Арсенал" заради отритите оръжия в софийски гараж, съобщи Нова телевизия.

Припомняме, при днешната акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура, в столичния квартал "Редута" бяха открити рекорден брой незаконни оръжия и боеприпаси, складирани в гараж. Сред тях има картечници, автомати, пистолети. Голямо количество оръжия бяха намерени и при обиск в село Габарево, община Павел баня.

Откриха боен арсенал в гараж в София
Обновена

Откриха боен арсенал в гараж в София

Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат, похвали се Борисов

Предполага се, че оръжията са изнесени от завод "Арсенал". Разследващите ще проверяват възможността оттам да бъдат изнасяни в подобни мащаби картечници, автомати, пистолети и заглушители.

Един от задържаните при акцията в село Габарево е Айдън Джафер. Той не е свързан официално със завод "Арсенал". В досието му обаче е записано, че през 2008 година е бил арестуван, като в дома му тогава са били открити наркотици и оръжия.
Според свидетели от селото, жандармерия и обиски сега е имало и в склад в Габарево. Собственикът на склада обаче отрича вътре да е влизала полиция. Наемателят се казвал Юлиян, бил тираджия и само той имал ключове от помещението.

От "Арсенал" засега няма официално изявление. Според представители на завода, все още няма запитване към техни експерти да направят анализ дали заловеното при спецакцията оръжие действително е произведено при тях.