Имаме една кървяща рана, която искаме да излекуваме. Искаме да я излекуваме, което обаче отнема време и изисква съвместна работа.

Това заяви членът на Европейския парламент Енрике Креспо, който участва в организираната от българския парламент дискусия по договора от Лисабон, коментирайки пред журналисти и косовския проблем.

По думите му в близко бъдеще Косово ще остане протекторат. Ние като европейци можем да кажем, че най-важното за Европейския съюз е, че той е създаден от държави, които в много отношения са били врагове и че целта на ЕС е да има помирение, каза още той.

Еврокомисарят Меглена Кунева, която също участва в дискусията отбеляза, че Европа трябва да се ангажира със запазването на сигурността, на мира, на определени правни стандарти и припомни, че тази позиция е ясна от преди 1 месец, когато европейската комисия направи комуникация по тези проблеми. Тази позиция остава непроменена, добави Кунева.

Признаването на независимостта на Косово от българска страна, което се очаква да стане утре, според депутата от Коалиция за България Атанас Мерджанов, е достатъчно добре премислена стъпка на правителството и отговорна позиция по отношение на националните интереси и европейската перспектива на страните от Югоизточна Европа. По въпроса дали признаването независимостта на Косово ще доведе до прекъсване на дипломатическите ни отношения със Сърбия, Мерджанов каза, че това би била твърде рискована стъпка от сръбска страна.

Депутатът от ДПС Юнал Лютфи посочи, че приветства правителството за неговата добре обмислена и правилна стъпка. По думите му правителственото решение за признаване на независимостта на Косово е правилно и отговорно решение. Според него емоционалността на сръбските политици ще отстъпи място на разума и бъдещето, които очакват Сърбия, а именно нейната евроинтеграция. По мнението на заместник-председателя на парламентарната група на НДСВ Станимир Илчев, плюсовете за България от признаването на новата европейска държава са повече отколкото минусите. Според него България не е закъсняла с признаването на Косово и е използвала последния един месец за стиковане на позицията си.

Константин Димитров от ДСБ заяви, че партията му очаква ДПС да излезе със специална декларация и да заяви, че няма да използват прецедента от признаването на Косово за насърчаване на автономистки сепаратистки тенденции в част от територията на България. Според Константин Димитров признаването на независимостта на Косово от българска страна е закъсняла стъпка и се предприема в крайно неподходящ момент като се имат предвид кръвопролитията в Косовска Митровица. Той призова премиера утре да дойде в парламента и да запознае депутатите с политиката на правителството по косовския въпрос и да даде обяснение за пропуснатите ползи от закъснялото признаване.

Като закъсняла стъпка определи очакваното утрешното признаване от българска страна независимостта на Косово и депутатът от ОДС и бивш наш външен министър Надежда Михайлова. Тя настоя правителството да каже как ще защити българския национален интерес с късното признаване на Косово.

Според независимия депутат Йордан Величков признаването на независимостта на Косово от българска страна нямаше как да не стане, но той смята, че би трябвало да се предприеме по-късно, макар че отчита, че и след две години да признаем Косово пак ще има атаки от Белград. Едновременното признаване на независимостта на Косово от България, Хърватия и Унгария е що-годе добър ход, тъй като трите страни имат в известна степен проблеми със Сърбия, коментира още Величков. По думите му, ЕС загуби авторитет, защото не можа да изработи единна позиция. Въпросът за наличието на обща външна политика на ЕС, според Величков, е изключително важен.

Според коментара на независимия депутат Петър Берон при посещението на външния ни министър Калфин при американския държавен секретар Кондолиза Райс тя му е казала точно на коя дата, след кого точно, на кое място да стане признаването. „Той е казал, продължи Берон - „Yes, madam" и с това е приключила процедурата на нашето обсъждане".