Борисов трябва да ползва по-топлите си чувства с Ердоган. Бежанците не държат да идват у нас. С или без срещата на Борисов с Ердоган, нещата не се решават точно от Борисов. България в момента се възползва, че не е достатъчно напреднала страна. Това каза Първан Симеонов, политолог в ефира на БНТ във връзка с проблема с бежанската криза.

Припомняме, че на 1 март над 100 хиляди бежанци преминаха турската граница с ЕС, след като Анкара реши да я отвори пред натиска от имигранти.

Днес ще се състои среща между министър-председателя Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Анкара. Във фокуса на разговора им ще бъдат обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите.

Проф. Д-р. Антоанета Христова коментира, че проблемът с бежанците е много по-глобален и крие рискове за бъдеще. "Ние наблюдаваме от години преселение на народите заради икономически причини", добави тя. По думите й Ердоган се опитва да защитава определен политически интерес. Христова подчерта, че Европа е много трудна, защото няма единна политика на управление. Тя заяви, че тенденцията е скоро това преселение да не свърши. Във връзка с управлението на кабинета Борисов и ролята на опозицията Христова коментира, че по време на криза опозицията може да има шанс за успех. Тя добави, че когато се говори за управление по време на криза, влиянието на медиите е голямо. "Това са кризи , които се мултиплицират от влиянието на медиите. Това прави ориентацията на хората много трудна", добави още Христова.

Малки групи мигранти са забелязани край границата ни с Турция

Малки групи мигранти са забелязани край границата ни с Турция

Граничните ни служби незабавно са уведомили турските си колеги

Сименов заяви, че интуицията на Борисов за тази година е да бъде историческа, но се оказва, че това е година, в която ще трябва да се гасят пожари.

По отношение на тол системата Симеонов бе категоричен, че е трябвало да стане на един предварителен етап. "Стискам палци лека по-лека да се въведе тази система. Тези неща не са много популярни. Ясно е ,че винетната система не е от община до община, а от табела до табела образно казано. Отвори се една кутия на Пандора", коментира още политологът.

Проф. Христова допълни, че темата за тол системата не се поглежда от социална гледна точка. Тя поясни, че хората, които се опитват да бъдат изключение в една система, която вкарва в регулация начина, по който се финансира поддържането на пътищата в България, не може да бъде разбрана. Христова коментира, че в по-малките населени места, където живеят много хора, има много социално слаби . "Когато говорим за винетки, трябва да мислим и за социалния аспект на проблема. Всичко трябва да бъде в един план за всички системи.