Министър-председателят Бойко Борисов ще проведе среща с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Анкара. Във фокуса на разговора им ще бъдат обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите.

Това съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на работната вечеря в понеделник двамата лидери ще обсъдят действията, които ще допринесат за справянето с кризата в Сирия и спирането на мигрантския натиск в региона.

Борисов и Курц обсъдиха напрежението в Сирия

Борисов и Курц обсъдиха напрежението в Сирия

Дипломация преди срещата с Ердоган

Разговорът ще се проведе в контекста на българо-турските отношения, основани на принципите на добросъседство, равнопоставеност и взаимна изгода. Срещата в Анкара между министър-председателя Бойко Борисов и президента Реджеп Тайип Ердоган е още едно потвърждение за интензивните връзки между двете страни, които освен съседи, са съюзници в НАТО и регионални партньори.

За България Турция е важен партньор на ЕС за справяне с редица предизвикателства като миграционния натиск върху Европа, борбата срещу тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, търговията, икономиката.

Кремъл: Путин и Ердоган ще се срещнат вероятно следващата седмица

Кремъл: Путин и Ердоган ще се срещнат вероятно следващата седмица

Позиция на Москва

Обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите министър-председателят Бойко Борисов обсъди днес в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел. Българският премиер изтъкна, че само с общи усилия и дипломация може да се постигне стабилност и сигурност в региона, а това значи мир и просперитет за Европа.

Борисов и Мицотакис обсъдиха бежанската криза

Борисов и Мицотакис обсъдиха бежанската криза

Необходими са незабавни дипломатични стъпки с цел спиране на мигрантския поток към Европа

В хода на разговора министър-председателят Борисов отбеляза пред канцлера Меркел, че Турция не трябва да бъде оставяна сама в подобна ситуация и спешно се налага да й бъде оказана подкрепа. "Необходимо е дълготрайно да решим проблема с миграцията", подчерта премиерът Бойко Борисов.

Припомняме, че преди два дни министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Двамата обсъдиха обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите.

В хода на разговора е изяснено, че към момента няма пряка заплаха за България. Премиерът Борисов и президента Ердоган се разбраха двамата да проведат среща в понеделник.