Президентът Георги Първанов смени посланика ни в Казахстан Никола Филчев, съобщи в."Стандарт". Държавният глава е издал указ номер 2, с който назначава за шеф на мисията ни в Астана Стоян Ризов. Новият ни амбасадор бе съветник на бившия МВР шеф Румен Петков.

Поредица от скандали съпътстваха престоя на Никола Филчев в Казахстан. Бившият главен прокурор бе назначен на поста през 2006 г., след като за обвинител №1 бе избран Борис Велчев. Още от самото начало Филчев сам решаваше кога да се върне в България и зарязваше дипломатическата ни мисия, без да уведоми външно министерство. Дипломатите в София дори признаха, че не знаят къде е посланикът ни и че нямат връзка с него.

Филчев напсува репортер при опит на журналиста да разбере къде се намира посланикът ни в Казахстан. Друг път вдигна мобилния си телефон и отговори, че номерът е на "Плод и зеленчук". Преди няколко месеца Филчев разговаря с външния министър Ивайло Калфин и му обясни, че иска да бъде освободен от поста.

Причината, която посланикът посочи за оттеглянето си са лични мотиви, като според външният ни министър всеки един гражданин може да се мотивира по този начин. 

Оценката, която министерството на външните работи поставя на работата на посолството ни в Казахстан под ръководството на Филчев, е възможно най-ниската - „незадоволителна".

За временно управляващ посолството ни в Казахстан до идването на новия посланик бе назначен Александър Итов.