Държавният глава дари на НИМ писалката, с която подписа договора за ЕС Когато днес събираме картините от древната си история, трябва да се замислим какво оставяме на поколенията и дали не го разпиляваме в суматохата на ежедневието.

С тези думи президентът Георги Първанов дари писалката, с която сложи своя подпис под договора за присъединяване на България към Европейския съюз на Националния исторически музей.

Според директора на музея проф. Божидар Димитров досега в експозицията няма подобен експонат, може би защото България не е подписвала такива договори, а само мрачни и свързани с негативни за страната събития.
Той напомни, че веднага след като слага подписа си под унизителния Ньойски договор, Александър Стамболийски чупи писалката, с която го е направил.

Така че договорът от Люксембург е може би най-добрият договор от 126 години насам, подчерта Димитров.

Писалката е подарък на българския държавен глава от домакините на церемонията по подписването.
С нея Първанов слага подпис под договора, а с втората – която му е подарък от Романо Проди – парафира протокола към него.

Трябва да се замислим какво оставяме на поколенията, каза Първанов в НИМ Божидар Димитров обяви, че има обещание, че премиерът Симеон Сакскобургготски също ще подари своята писалка. Заедно с копие от договора двата експоната ще бъдат поставени в специална витрина до входа на музея.

Договорът е закономерен израз на усилията ни през последните 15 години и той увенча тези усилия с голям успех, каза Първанов.
Но на всички ни престои още много работа, за да имаме и в бъдеще други подобни експонати, напомни той.