България и Египет подписаха три двустранни документа при официалното посещение на президента Георги Първанов в Кайро, предаде БТА.

В присъствието на българския държавен глава и на премиера на Египет Ахмед Назиф бяха подписани три документа.

Първият от тях е Протокол към междуправителствения Договор за взаимно насърчаване и защита на инвестициите.

Вторият документ е Меморандум за разбирателство между Министерството на икономиката и енергетиката и египетското Министерство на военната промишленост за сътрудничество в отбранителната промишленост.

Първанов подписа и Меморандум за разбирателство между Министерството на земеделието и продоволствието и египетското Министерство на водните ресурси и напояването за сътрудничество в напояването.

С протокола подписаният през 1998 г. Договор за взаимно насърчаване и защита на инвестициите се привежда в съответствие със законодателството на ЕС.

Приоритетни области в меморандума за сътрудничество в отбранителната промишленост са научноизследователската и опитно-конструкторска дейност при придобиването на въоръжение и бойна техника, производствено и търговско коопериране и създаване на смесени предприятия за производство на въоръжение и бойна техника.

Меморандумът за сътрудничество предвижда разработване на изследователска програма, проектиране, консултантски услуги за язовири, водни канали и помпени станции.

Предвижда се и обмяна на опит в експлоатацията и управлението на хидромелиоративни съоръжения.

По-рано днес президентът Първанов разговаря с египетския си колега Хосни Мубарак и с премиера Ахмед Назиф.

Първанов поднесе венци на Паметника на Незнайния войн и на гроба на президента Ануар Садат.

Предстои среща на българския държавен глава с председателя на Консултативното събрание Сафуат Ел-Шериф.