На 22 октомври 2008 г. в гр. Русе ще бъде открита първата от петте Малки къщи за децата от дома в с. Могилино, средствата, за които бяха набрани от съвместното шоу на bTV и УНИЦЕФ "Великолепната шесторка" в началото на годината.

Три момичета и три момчета на възраст от 7 до 16 години са настанени в сградата на бившето Звено майка и бебе, където за тях ще се грижи специално обучен екип от специалисти - един управител, двама социални работници, четири медицински сестри и две гледачки.

До момента УНИЦЕФ е предоставил телевизор, DVD и играчки, дарени от зрителите на "Великолепната шесторка", както и компютърна техника и средства за проектиране.

Допълнителни инвестиции ще покрият изграждането на детска площадка и асансьор, пригодени за специалните нужди на децата, както и закупуването на микробус, с който те ще посещават специализираните дневни центрове, съобщиха от УНИЦЕФ.

Предстои откриването на още четири Малки къщи на територията на общините Русе, Варна и София, след подписването на Меморандуми за сътрудничество между УНИЦЕФ България и кметовете на общините през пролетта тази година.

"Малка къща за деца" е център за настаняване от семеен тип, в който малка група деца живеят в среда близка до домашната - те ходят на училище, имат съседи, играят и се срещат с приятели в квартала.