Парламентарната асамблея на съвета на Еврoпа отхвърли трите предложения на България за съдии в Страсбург

На кандидатите е отказано участие заради тяхната несъвместимост с критериите на ПАСЕ.

Препоръчано е да се подготвят нови кандидатури за Европейския съд по правата на човека.

Българските предложения, одобрени от правителството през май, бяха бившият зам.-министър на правосъдието Маргарит Ганев, адвокатът Снежинка Сапунджиева и преподавателят в Бургаския свободен университет Момяна Гунева.

Иван Иванов, заместник-ръководител на българската делегация в асамблеята, коментира, цитиран от inforadio, че това е тежък прецедент. Той обясни, че кандидaтите биват оценявани по професионални качества, придобит опит и участия в представителни съдилища.

Нови предложения за български съдия в съда в Страсбург трябва да бъдат направени в най-скоро време, защото в края на месеца изтича мандатът на сегашния ни представител Снежана Ботушарова.

Междувременно на пресконференция на Демократи за силна България заместник-председателят на партията Екатерина Михайлова заяви, че още днес тъмносините ще внесат актуален въпрос до министъра на правосъдието Миглена Тачева във връзка с провала на трите предложения за български съдия в Страсбург.

В европейските институции са чувствителни към партийни кандидатури, затова досегашните три предложения за български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург са отхвърлени, категорични са тъмносините.

Изборът на нова кандидатура трябва да се базира на професионални критерии, а не на политически пристрастия, коментираха от ДСБ.