През първите 10 месеца на 2017 г. на територията на страната са настъпили 5744 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 543 и са ранени 7231 участници в движението по пътищата. За сравнение с идентичния период на 2016 г. загиналите са с 51 по-малко, а ранените с 714 по-малко.

Въпреки това на редовния месечен брифинг на МВР министър Валентин Радев засегна въпроса с тежките катастрофи само от последния месец, когато черната статистика взе връх. Периодът от 17.11.2017 г. до 23.11.2017 г. е най-тежък от началото на годината, защото в 18 катастрофи загинаха 28 души. Само в едно произшествие загубиха живота си водачът и 8 пътника от автобуса, а в други 10 - загинаха пешеходци.

Несъобразена и превишена скорост, неправилни маневри, отнемане на предимство, навлизане в лентата за насрещно движение - това са част от основните причини за възникването на пътните инциденти, подчерта министърът.

Според министъра постигнатото намаление е в резултат на предприетите действия и засиления ефективен контрол над участниците в движението по пътищата.

До 19 ноември са прекратени регистрациите на 13 228 моторни превозни средства. От тях: 8462 за управление на МПС без съответното свидетелство за управление на МПС; 3921 за управление на МПС след употреба на алкохол и 845 за управление на МПС след употреба на наркотични вещества.
През 10-те месеца на 2017 г. наложените глоби с фиш, издадените електронни фишове и съставените актове за установяване на административно нарушение спрямо 2016 г. са повече със 108 401.

Министър Радев акцентира и върху превенцията по време на отоплителния сезон. С настъпването на зимата, важен въпрос за гражданите е внимателното боравене с отоплителни уреди, посочи той. Над 520 са пожарите, възникнали в бита от 1октомври до този момент. При тях са загинали 24 души, а други 34 са пострадали. Министърът изведе три основни и важни съвета за недопускане на пожари в бита:

- Да се използват само стандартни отоплителни и нагревателни уреди и да се спазват стриктно съветите за безопасната им експлоатация, разписани от производителите.

- Да не се допуска поставянето на отоплителни уреди в близост до леснозапалими вещества и предмети.

- Работещите отоплителни и нагревателни уреди не бива да бъдат оставяни без надзор.

Според данните на ГДПБЗН най - уязвимите групи от населението в този период на годината са децата и възрастните хора.