Президентът Георги Първанов се срещна с Негово Светейшество българския патриарх Максим по негова молба.

На срещата президентът бе запознат с позицията на Българската Православна църква по мотивите на решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, което засяга БПЦ.
На срещата са обсъдени и възможни мерки във връзка с решението на съда, съобщават от пресцентъра на президента

Съдът даде три месеца на държавата и на алтернативния синод на Инокентий да вземат решение за собствеността на над 100 имота, които включват църкви и манастири. По конфликта между двата синода са натрупани 70 дела, а жалбоподателите са над 800. Всъщност страни по делото са жалбопадателите и държавата, а не алтернативният синод и Светият синод на патриарх Максим, уточни единият от адвокатите по делото Димитър Гочев, цитиран от БНТ.

Според съда България е нарушила свободата на изповядване на религия. Държавата се е намесила непропорционално, като със закон е определила патриарх Максим за ръководител на Българската православна църква.

В оповестеното вчера решение обаче съдът не се произнася по обезщетението за евентуални имуществени и неимуществени вреди и приканва спорещите да постигнат разбирателство. След тримесечния срок обаче ще бъде даден мандат на съдебния състав да реши въпроса.

Искът на хората на Инокентий е в размер за близо 700 млн. евро. Делото е за намеса на държавата в започналия след 1989 г. вътрешноцърковен конфликт, когато група духовници оспориха легитимността на патриарх Максим, припомня електронното издание на dnevnik.

Оспорват се и текстовете от Закона за вероизповеданията от 2002 г., с които статутът на БПЦ, ръководена от патриарх Максим, се приема, без да е необходима регистрация, задължителна за останалите вероизповедания. Молбата за регистрация на синода на Инокентий беше отхвърлена, а църковните ръководства, които подкрепяха алтернативния синод, бяха уволнени.

Според другия адвокат Лъчезар Попов с това решение синодът на Инокентий се сдобива с международно признание и вече можем да говорим за два законни синода в България. Ето защо държавата трябва да се прояви като посредник при разрешаването на този конфликт и да осигури дейността на алтернативния синод

Прокуратурата съдейства на БПЦ да си върне църкви, манастири и имоти, за които се твърдеше, че са незаконно окупирани от хората на Инокентий.

Министърът на правосъдието Миглена Тачева заяви, че официално е информирала патриарх Максим за вчерашното решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург.
Според него в България се нарушава на правото на вероизповедание.