Частните линейки, работещи извън обхвата на спешната помощ, да се впишат в регистър и да подлежат на контрол. Законопроект за това е внесен от Валери Симеонов и народни представители от НФСБ и ВМРО, с който те се противопоставят на хаоса, който цари в сектора.

В България няма наредба, която да регулира превоза на болни и ранени лица, извън обхвата на спешната помощ, и всички линейки остават извън контрол на своята дейност. Депутатите се позовават на над 100 сайта, които предлагат този вид услуга в интернет, като от направената от тях проверка - всички те работят в сивия сектор. Според патриотите нелегалните линейки в страната надхвърлят 180, като само в София те са 55. От НФСБ посочват и примерни случаи за липса на отговорност и контрол, при които има злоупотреби и дори и починали хора.

 Столична община получи линейка за битката с коронавируса

Столична община получи линейка за битката с коронавируса

Te разполагат с антигенни тестове

Промените предвиждат "Автомобилна администрация" да води и поддържа регистър на лицата, превозващи болни и ранени. Предвиждат се и редица изисквания - като задължително наличие на професионално компетентни лица - медицински екипи, технически лица, диспечерски пункт, експлоатационен център, въвеждане на задължителни застраховки и изисквания за финансова стабилност.