Средно 200 пациента дневно обслужва приемната на РЗОК-Варна за заверка на рецептурни книжки и протоколи за скъпо струващи лекарства, съобщи пресцентърът на Здравната каса.

Първо условие за заверка е лицето да е здравноосигурено, предаде Днес +.

Преди обработката на документите служителите на РЗОК проверяват редовността на здравноосигурителния статус на пациента в предоставената от Националния осигурителен институт база данни.

Ако по някаква причина в базата на НОИ лицето фигурира с прекъснати здравноосигурителни права, то може да представи на служителите на РЗОК следните документи от НОИ / РУСО: удостоверение за непрекъснати здравноосигурителни права или решение за разсрочено плащане на дължимите ЗОВ.

Притежаването на горните документи с актуална дата е достатъчно условие тези лица да заверят документите си в РЗОК и да не заплащат оказаната им медицинска помощ, съгласно разпоредбите на чл. 109, ал.1 от ЗЗО.

Гражданите трябва да знаят, че в РЗОК се извършва справка за здравноосигурителния статус в базите на НОИ единствено при заверка на документи; организацията, контрола и консултирането по въпросите на здравното осигуряване е приоритет на НОИ; Здравната каса консултира за достъпана здравноосигурените лица до медицинска помощ чрез определен по вид, обхват и обем пакет от здравни дейности.