Национална програма за борба със стерилитета, с много широк кръг от дейности разработва министерството на здравеопазването, заяви министър Евгений Желев след среща с  председателите на Фондация „Искам бебе" Радина Велчева и на Сдружение „Зачатие" Ана Зашева. Програмата ще е мащабна и по нея вече работят специалистите в областта.

Министър Желев гарантира, че тъкмо пациентските организации  ще бъдат получатели на отпуснатите 10 млн. лв. от бюджета по Програма „Репродукция" като част от общата Програма за борба със стерилитета.

С промените в Закона за бюджета парите се прехвърлят в бюджет 2009, за да се разходват според решението на Парламента за Програма за асистирана репродукция.

„Парите за хората в нужда трябва да се отпускат  при ясни критерии и медицински показания", заяви министър Желев.

Той обяви също, че ще предложи на Министерския съвет да бъде създаден Фонд, който да регулира, да управлява и да създаде условията и критериите, по които ще бъде разходван публичният ресурс.

Д-р Желев подкрепи  идеята за участие на пациентските организации и специалисти от сектора в работата на  фонда.

„Това е правилното решение, за да бъдем ясни и категорични, че публичният ресурс ще бъде разходван в името на тази благородна цел, за което е и гласуван и да се престане със спекулациите, че създаването на една или друга структура ще предопредели разходването на ресурса. Ще работим за това парите да достигнат до тези, които имат нужда, при определени и ясни критерии", добави министърът.

Като недопустимо беше определено искането правилата, по които ще се разходват средствата, да се определят от собственици на лечебни заведения, които оказват тази услуга.

Според министъра на здравеопазването отделянето на средства  от излишъка за програма за асистирана репродукция е добра идея, с цел започване на систематична работа за решаване на един сериозен проблем на част от българските семейства.