Пазим южната граница и от мигранти, и от незаконни животни


Пазим стриктно южната си граница с Турция и Гърция не само от нелегални имигранти, но и от незаконно навлезли животни.

След като стана ясно, че у нас има огнище на бруцелоза, от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обясниха, че са взети строги мерки по отношение лечението на животни с неизяснен произход, което е една от основните тези за избухване на заразата.

Шефът на агенцията Дамян Илиев обяви заплахата, която ни дебне по границата в това отношение, за по-опасна от миналогодишния бум на „синия език”.

Той гарантира, че всяко животно с неизяснен произход ще бъде евтаназирано. Това ще се случи и с онзи добитък, за който се потвърди наличие на зараза.
Илиев очаква до края на деня да приключи взимането на кръвни проби от дребен и едър добитък за установяване на заразата. В местата, където има болни животни, те ще бъдат евтаназирани, а до 45 дни в съответните ферми ще бъдат направени нови проверки.

От БАБХ предупреждават, че заразата може да се пренесе от всички кръвосмучещи животни, както и по механичен начин. Оказа се, че до момента у нас никога не е имало толкова много заболели хора, като преди един месец броят на заразените е достигнал рекордната цифра 38. Шефът на агенцията изтъкна, че клиничните признаци при хората не се проявяват рано, затова и много от заразените не отиват на лекар навреме.

Стана ясно, че вече сме предупредили европейските институции, както и съседните ни държави, че всяко незаконно преминало на територията ни животно ще бъде умъртвено.

Илиев не изключва възможността нелегалните имигранти също да пренасят заразата, тъй като сигурно се е случвало по пътя си към чужди територии те да преспиват в земеделски обекти.