"Остро се противопоставяме на действията на БСП и ГЕРБ, целящи фактическото ликвидиране на Комисията по досиетата", пишат в официалната си позиция по случая от ПП "Движение Да България", ПП "Демократи за силна България", ПП "Зелените", ПП "Български земеделски народен съюз" и ПП "ДЕОС".

Според тях Комисията по досиетата е единственият институционален фактор за разкриване на ролята, изиграна от репресивните тайни служби по време на комунистическия режим и гарантира, че от обществото няма да остане скрито влиянието, което са имали агентите на ДС.

БСП отново закрива със закон комисията за досиетата

БСП отново закрива със закон комисията за досиетата

С 3-те млн. лв. за комисията да се купят цветни учебници за всички ученици

Позицията на подписаните партии е, че внесеният от БСП Законопроект за архива на документите на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия представлява опит за затваряне на досиетата и цели да ограничи правото на гражданите да бъдат осведомени.

В позицията си от политическите формации се противопоставят и на намерението на ГЕРБ да издигне за председател на Комисията по досиетата Антон Тодоров. "Г-н Тодоров доказано не притежава моралните качества, необходими за заемането на този пост. Дългогодишното му публично поведение го е превърнало в емблема на грозни персонални атаки и разчистване на сметки", пише в становището на партиите.

ГЕРБ против закриването на комисията по досиетата

ГЕРБ против закриването на комисията по досиетата

Антон Тодоров най-после открито прие номинацията за шеф на комисията

Според подписалите декларацията партии и ГЕРБ, и БСП последователно издигали в редиците си и на важни държавни постове хора, работили за комунистическите служби. В позицията им още пише, че и двете партии са "единосъщи", а не в реална опозиция.

Исканията на подписаните партии са свързани с оттеглянето на номинацията Антон Тодоров за председател на Комисисята по досиетата. Петте партии искат да бъде издигнат кандидат с доказан, да бъде запазена и укрепена институцията.

ДПС брани комисията по досиетата

ДПС брани комисията по досиетата

Всяка партия носи отговорност за своите предложения

Обединилите се около тази позиция смятат още, че трябва да започне процес по системното разкриване на документи на МВР и службите и да бъдат създадени условия за реална лустрация.