Само за 10 години броят на хората над 60-годишна възраст се е увеличил със 100 милиона. В момента техният брой е 700 милиона, или 11 процента от световното население.

Тези данни са от най-новия доклад на демографския отдел на ООН, съобщава Дойче Веле.

Според изследването старостта е в настъпление навсякъде по света. Така до 2050 година 2 милиарда души ще са на повече от 60 години, което се равнява на 22 процента от световното население.

България - в първата десятка на най-застарелите.

Застаряването засяга всички части на света, но най-застарели са развитите държави. България е сред 10-те най-застарели държави. Тя е пета в света - 24.2 процента от населението й е над 60 години. „По-стари" от българите са само японците, италианците, германците и шведите. По критерия средна възраст на населението България е седма в света (със средна възраст 41.5 години).

Степента и бързината на застаряване в България изглеждат застрашителни, сочат данните от доклада.

В предишното демографско проучване на ООН от 2007 година България беше седма по застаряване с 22.9% население над 60 години, и девета по средна възраст на населението си - 40.6 години.

Без паралел в историята на човечеството - всеки пети е на повече от 60

В новия си доклад ООН предупреждава, че тази степен на застаряване е без паралел в човешката история. Обезпокояваща е и една нова тенденция: паралелно с бързо растящия брой на възрастните намалява броят на децата под 15 години, както и броят на хората в трудоспособна възраст (15 - 59 години).

В световен мащаб броят на хората над 60 години ще надхвърли броя на децата през 2045 година.

В развитите части на света това се е случило още през 1998 година.
Главната причина за тези процеси е спадът в раждаемостта, което се е превърнало в универсален проблем. Демографите посочват, че раждаемостта едва ли някога ще се върне на високите си нива от миналото. В този смисъл промените в демографската структура на света са необратими.

Застаряването е процес с дълбоки последици. То засяга всички аспекти на икономическия и социалния живот и ще промени фундаментално политическите структури, тъй като влияе на тенденциите на гласуване и политическата репрезентация. Нарушените демографски пропорции водят до промени в самите основи на обществото, твърдят демографите.

До 2050 средната възраст ще се увеличи с 10 години

Степента на застаряване е различна за различните региони и държави. Европа е сред най-застарелите части на света, а Южна Европа - където е България - има значително по-застаряло население в сравнение със средната възраст за Източна Европа.

Жените живеят по-дълго.

В развитите държави всеки пети е на повече от 60 години, а до 2050 година това ще важи за всеки трети! Нараства и броят на хората на над 80-годишна възраст. В момента броят им расте с по 4% на година, като тенденцията е към покачване.

Между развиващите се и развитите държави все още има големи разлики, но според демографите до средата на 21 век развиващият се свят ще бъде също толкова застарял, колкото са развитите страни в момента.