Петима от ало-измамниците от Разградско са оставени в ареста, а шестият е с мярка "Домашен арест", съобщават от прокуратурата.

Специализираният наказателен съд прие изцяло искането на Специализираната прокуратура и определи мерки за неотклонение "Задържане под стража" за петима от обвинените за участие в организирана престъпна група за телефонни измами на гръцки граждани. На шестия обвинен като участник в групата съдът определи "Домашен арест", тъй като сътрудничи на разследването.

Ало-измамниците от Разградско били полиглоти

Ало-измамниците от Разградско били полиглоти

Изнудвали по класическа схема възрастни хора в Гърция

Ако обвиняемите обжалват, дело по мерките ще има на 6 февруари 2020 г. от 10 часа.

Прокуратурата обвини шестима за участие в организирана престъпна група за телефонни измами на гръцки граждани от територията на България. Те бяха задържани на 29 януари 2020 г. в Шуменско и Разградско. При извършените претърсвания, изземвания и лични обиски на предполагаеми участници в групата бяха намерени и иззети около 1 кг злато, както и 7000 евро, за които се предполага, че са придобити от последната измама, извършена на 17 януари 2020 г. на жена от Солун. Разпитани са голям брой свидетели, включително пред съдия.

Над 3,5 млн. лева отмъкнати с ало-измами от началото на 2019 г.

Над 3,5 млн. лева отмъкнати с ало-измами от началото на 2019 г.

Измамени са над 500 души

Обвинените за участие в групата са издирвали самотни възрастни гръцки граждани и прилагали спрямо тях познатата у нас измамна схема - най-често обаждане по телефона (представяйки се за полицейски служител) с искане на определена сума за лечение на пострадал при катастрофа близък на жертвата. Ако жертвата "се хващала" на измамата, муле на групата пътувало до съответното гръцко селище, взимало предадените пари и ги изпращало на измамниците в България чрез фирма за парични преводи.

Събрани са доказателства, че ръководителят на групата се е занимавал и със склоняване към проституция. За това престъпление също му е повдигнато обвинение. Двама от участниците са осъждани, включително и на територията на Гърция.