Специализираната прокуратура се похвали с поредната разбита престъпна група на ало-измамници в Разградско, Шумен и Русе. Интересното е, че измамниците за действали на територията на Гърция и са изнудвали самотни възрастни гърци.

Това стана ясно на брифинг на главния прокурор Сийка Милева.

Интересно е, че в случая измамените лица са самотни възрастни гръцки граждани. Действали са основно в Северна Гърция и Солун. Ало-измамниците имали познания по гръцки език и се представяли за техни роднини, които са извършили катастрофа, при която е причинена смърт на албанско дете.

Мащабна акция срещу ало-измамници в Разградско
Обновена

Мащабна акция срещу ало-измамници в Разградско

Две села са блокирани от полиция и жандармерия

Основно е, че по време на измамата всеки един от участниците в групата изпълнявали конкретна роля - който владеел най-добре гръцки, той изпълнявал ролята на мним полицай. Другите заблуждавали с плач по телефона, че са роднини на евентуалните жертви.

Освен гръцки език, участниците в групата говорили и на и румънски диалект.

Мулето е стояло в Гърция, като оттам е получавал паричните средства, които лично е транспортирал в България.

Всеки член от групата е имал своя роля - организатор, мулетата и въртачите. Ръководителят на групата не участвал пряко в телефонните измами, но се е занимавал и със сводничество. Двама от въртачите били синове на лидера, единият му е племенник, а другият приятел на семейството.

Вчера са били извършени претърсвания и изземвания по образувано досъдебно производство в село Дряновец, Стражец (Разградско), Шумен и Русе. У тях е намерена и иззета сумата от 7 000 евро - част от последната телефонна измама, станала на 17 януари. От измамата те са спечелили общо 19 980 евро.

Иззет бил и 1 килограм злато, открито в къщата на лидера на групата в Шумен. Иззети са и 5 автомобила.

Двама от членовете на групата са осъждани, включително и в Гърция. Първоначалният сигнал постъпил по линията на международно полицейско сътрудничество.

Всички от бандата шест души са с повдигнати обвинения и са задържани за 72 часа. За тях ще се иска и "задържане под стража".

По думите на Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" към Главна дирекция "Национална полиция", ало-измамниците много бързо реализирали спечелената печалба в България, като закупували скъпи автомобили и водели бохемски начин на живот.

Профилът на ало-измамниците са на хора с нисък образователен ценз, които карат луксозни автомобили, живеят в скъпи жилища и нямат регистрирани законни трудови доходи, включи се отново говорителят на главния прокурор Сийка Милева.