Протестиращите гръцки фермери опитали да навлязат с трактори на българска територия, съобщиха от МВР.

Около 1 час след полунощ на ГКПП - Промахон те разположили около 15 трактора на държавната граница - на моста на р. Бистрица на ГКПП-Кулата.

Утре в 11 се затваря ГКПП-Петко Войвода

Веднага на мястото е пристигнал началникът на смяната на пункта, пред когото протестиращите заявили, че искат да навлязат на наша територия и по този начин да изразят своя протест.

Граничните полицаи изградили заграждение от подвижни мантинели и така протестиращите, които били около 100 човека във видимо нетрезво състояние, били спрени. От "Гранична полиция" уточняват, че фермерите били придружавани от 3 гръцки телевизионни екипа.

На мястото са изпратени допълнителни гранични екипи.
С протестиращите е проведен разговор от ръководството на ГПУ-Петрич. Обяснено им е, че за да преминат на наша територия, първо трябва да минат през граничния контрол на ГКПП-Промахон и едва след проверка на документите им на ГКПП -Кулата ще се реши дали да бъдат допуснати у нас.

В 2.20 часа протестиращите се изтеглили на гръцка територия. До физически контакт и сблъсъци не се е стигнало.

В 2.50 ч. на ГКПП-Промахон е поведена среща на ръководството на ГПУ-Петрич с директора на полицейската дирекция в Серес бригаден генерал Н. Ризос. Той е уверил българските си колеги, че ще бъдат взети всички необходими мерки за недопускане на подобен случай отново.

Гръцкият генерал благодарил на българските гранични полицаи за предприетите бързи и респектиращи действия. Преминаването на земеделска техника през ГКПП Промахон е станало бързо и изненадващо, при което са били счупени бариерите на трасето.

Към 3.30 часа обстановката в района е нормализирана. На моста на р. Бистрица е оставен резерв от гранично-полицейски екип за незабавно реагиране в случай на подобна ситуация.

Припомняме, вече трети ден контролно-пропускателните пунктове на границата ни с Гърция остават затворени. Пропускат се само пешеходци и спешни случаи.

Днес на ГКПП "Кулата" се образува 10-километрова опашка.

Протестиращите настояват за тригодишен мораториум върху изплащане на кредитите на банките. Те искат и по-висока изкупна цена на продуктите и промяна в цената на дизеловото гориво.