Не трябва да позволим войната по пътищата да се прехвърли в планините.

За това призова председателят на БЧК Христо Григоров на пресконференция на Червения кръст. Хората, които губим по пътищата, са прекалено много, за да губим още в планината, добави той.

На срещата стана ясно, че от началото на годината спасителите от Планинската спасителна служба са оказали помощ на 990 души. От тях 691 са откарани в болница с тежки увреждания. За изминалите 12 месеца са проведени общо 40 спасителни акции с участието на 330 спасители.

При тях е оказана помощ на 21 пострадали, а други 29 са изведени здрави от критична за тях ситуация.

Олег Чоланов - новият председател на Планинската спасителна служба, посочи, че 97% от  пострадалите в планината са скиори, а едва 3% са туристи. Той съобщи още, че от началото на годината в планината са загинали седем души.

Председателят на ПСС каза, че 24-годишният Виктор Генев, който изчезна в Стара Планина, все още не е намерен.

 Младият мъж се издирваше от 6 ноември. На въпрос на news.bg дали има надежда той да бъде открит, Генев поясни, че „активните дейности по издирването на Виктор са прекратени".

Той уточни, че в търсенето на загубилия се са били ангажирани 120 спасители от цялата страна. Те са го издирвали активно повече от 20 дни.

 За мен случаят с него е загадка, посочи Генев. Той поясни, че целият район, в който би могъл да се намира Виктор, е щателно претърсен, но от него няма следа. Генев уточни, че изчезналият е решил сам да се изкачи до връх Ботев, изоставил е приятеля си, с който е бил, и след това изчезнал.

Георги, чиято приятелка падна от 200 м. в Пирин:
Допуснахме група от грешки, добре че не беше толкова голяма, че да останем горе. Никога не трябва да се губи доверието в ПСС. Искам да благодаря на спасителите, че мръзнаха там горе -заради нас.

В тази връзка от БЧК подчертаха, че в повечето трагични случаи в планината загиналите или са тръгнали сами, или са решили да се отделят от групата.

Поради тази причина от Спасителната служба за пореден път посъветваха туристите да не тръгват сами в планината, без необходимата екипировка, без ясно определен и начертан маршрут и без опитен ръководител на групата, който да познава предизвикателствата на планината.

На пресконференцията стана още ясно, че БЧК е поискал от държавата помощ в размер на 3-4 милиона лева. Ако средствата бъдат отпуснати, те ще бъдат разпределени за следващите три години, предимно за купуване на техника. Джиповете, които използват спасителите при акции, са на по 20г., изтъкна Христо Григоров.

Финансовият проблем в спасителните служби на БЧК бе изтъкнат като изключително сериозен от ръководството на Планинската спасителна служба.

Оказва се, че спасителите са принудени да заплащат със собствени средства половината от сумата за екипировка.

Заради малкия бюджет ПСС е принудена дори да отдава свои бази под наем. За момента те са само две и при достатъчно държавно финансиране тази необходимост ще отпадне, уточни председателят на Червения кръст.

На въпрос на news.bg дали има някакво развитие с проблема с липсващата летателна техника, която много често е животоспасяваща, той отговори, че настоящото правителство води активен диалог по проблема.

Въпреки това общо бе мнението, че и към момента помощта от въздуха у нас е „инцидента", като в малкото случаи, когато се предоставят летателни апарати, това става изключително бавно.

В Европа необходимото време за предоставяне на хеликоптер за спасителни акции е максимум 20 минути, като най-често още на 5-та минута хеликоптерът е налице.

У нас, ако има позволение за отдаване на хеликоптер (засега такава услуга предоставят само военните - бел.ред.), трябват 2-3 часа, посочи Григоров.