Само полицията може да иска достъп до данни от мобилни оператори, които да предоставят информация за района, в който е засечен сигнал от съответния абонат. Това може да се случи и само ако лицето е обявено за издирване. Процедурата обикновенно отнема повече от 48 часа, а това вече е фатално при инциденти.

Планинските спасители искат да имат по-бърз достъп до такива данни, тъй като при преминаване на процедурата издирването от тях се затруднява.

Подновяват издирването в Стара планина на 34-годишния турист

Подновяват издирването в Стара планина на 34-годишния турист

Вчера в издирването се включиха близо 400 души

Въпросът се повдига във връзка в изчезването на 34-годишния турист в Стара планина Мирослав Късовски. Днес операцията по издирването му се поднови.

Според Емил Нешев от Планинската спасителна служба към БЧК трябва да се оптимизира как по най-бърз начин да се получава информация за мобилен апарат, което да помага при издирването на изгубени лица. Това би било логично, тъй като Планинската спасителна служба към БЧК е част от системата на единния спешен телефон 112.

ПСС разработи приложение, което задава координатите на хората, които го ползват, това подпомага и работата на спасителите при нужда.

Емил Нешев призова туристите да бъдат наясно с маршрутите, както и със собствените си възможности. "Ако времето се разваля, пътят назад е добър вариант, даден връх няма да избяга", заяви Нешев.

Той посъветва като добър вариант да се носи и външна батерия към телефона, което би ни гарантирало по-голям период от време, в който пострадал или изгубен може да получи помощ.

Емил Нешев увери, че докато има реален смисъл, издирването на Мирослав Късовски ще продължи, но дейностите постепенно ще затихват. До този момент почти всички подстъпи към връх Ботев са проверени, като остават само два. Голяма част от обходите също са проверени и то повече от един път.

Спасителите разчитат на информацията, че момчето е с добра подготовка и запознато с условията.

Последният контакт с Мирослав е от 27 октомври.