По поречието на Места плуват тонове боклук, съобщи БНТ.

Буйните води на реката и нейните притоци са донесли тонове отпадъци от нерегламентираните сметища в близост до коритата им, а местните власти казват, че са безсилни сами да се справят с проблема.

Зловеща е гледката край разложкото село Елешница, където бреговете са затрупани с отпадъци.

В началото на годината, заради обилните валежи, река Места се покачи с близо три метра. Три месеца по-късно стотици хиляди найлонови и пластмасови отпадъци показват докъде е стигала водата.

"Действително проблемът тази година е много по-сериозен отколкото предишни години и искам да отбележа, че това идва от Черна Места", коментира кметът на село Елешница Сашо Мицин.

По същия начин изглежда брегът на Места в съседната община Белица - и там от години се борят с нерегламентираните сметища.

"Ясно е, че докато не бръкнем в джоба на българските граждани няма да се оправим. Просто това е крайна мярка, въпрос и на възпитание и на култура е." - смята кметът на община Белица Радослав Ревански.

През следващата седмица, ако времето позволява, цялата администрация на община Белица ще чисти коритото на реката.

Хиляди левове ще похарчи и община Разлог, за да почисти бреговете на Места. Това обаче ще реши проблема временно, само до следващото наводнение, когато реката отново донесе отпадъци.