Република Северна Македония не може да реши проблема с България, ако не възприеме европейските ценности. Ако едно общество още не е готово да възприеме европейските ценности - върховенство на закона, истината за историята, добросъседски отношения, отказ от език на омразата - то не е готово и за членство в ЕС. Това заяви Росен Плевнелиев, президент на България (2012-2017 г.) и министър на регионалното развитие и благоустройството (2009-2011 г.) в първото правителство на премиера Бойко Борисов, съобщи БГНЕС.

Няма нищо по-отвратително от фалшифицирането на историята. Историята е такава каквато е, каквато се е случила и не може да бъде манипулирана. Ние не оспорваме правото на РС Македония да имат държава, да имат език и да ги нарекат както искат. Самият аз като държавен глава на България съм казвал хиляди пъти: България не иска повече територия. България иска границите на Балканите да падат, а не да се местят.

Членството в НАТО е геополитика и именно за това България каза "ДА" на членството на РС Македония. По думите му България е искала гаранции, защото веднъж подписахме декларация за добросъседски отношения през 1999 г. Считахме, че това беше гаранция за нас, но тя беше скъсана от Скопие. Втори път подписахме Договор за добросъседски отношения през 2017 г. и отново повярвахме, че това е гаранция, но отново нещата не се случват. Решението е много елементарно България каза: ние не оспорваме идентичност, не оспорваме език, не оспорваме вашата държавност, но ние искаме гаранции, че ще бъдем добри съседи, защото добросъседството е ценност в ЕС, поясни той.

Крайно време е договорът за добросъседство между България и РС Македония да се изпълнява всеобхватно, така че да повярваме, че върховенството на закона е на въоръжение в Скопие. Други европейски ценности са спазването на правата на малцинствата, да няма език на омразата, историята да ни обединява, но да стъпим на истината в историята, защото само тогава тя ще ни обедини. За съжаление, когато историята се фалшифицира, когато има толкова много пропаганда, когато има толкова много задкулисни интереси, някои го наричат "Дълбока държава", губим здравата основа върху която да стъпим, за да изградим нашите отношения.

Няма как в България да приемем, че сме фашисти при положение, че у нас никога не е имало фашистка идеология. Няма как да приемем, че сме татари или окупатори. Дълбоко съжалявам, че вече поколение след поколение се наслагват неистини, пропагандни тези. В РС Македония не се знае за делото на Тито. За тях той е освободител, национален герой. Продължават от партията на Зоран Заев, избран кмет да честват Тито като национален герой. Но за много други нации по света Тито е масов убиец.

Ето решение, което е приемливо и за РС Македония, и за България. Това, обаче, е по-скоро изключение. Не можем да намерим все още правилния подход, необходима е политическа воля за това и европейски ценности.

Крайно време е нашите приятели в РС Македония да се въоръжат с разбирането, че от тук нататък било каквото било. Тито, Сталин, вредните идеологии от миналото трябва да останат в миналото.

Любчо Георгиевски предлага решение на спора между България и Северна Македония

Любчо Георгиевски предлага решение на спора между България и Северна Македония

Скопие да приеме историческата истина, а София -действителността

Проблемът с България от една страна е много лесен за решаване. От друга гледна точка е много труден и не може да бъде решен, ако не се въоръжим с европейските ценности. Заявявам най-отговорно, че още през 2012 г. - първата година на мандата ми като държавен глава на България - съм разговарял с всички световни лидери. Германският канцлер Ангела Меркел по едно време ме беше кръстила специалистът по Македонския въпрос, защото се опитах да обясня на всички. Дори когато еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле дойде в президентската институция в края на октомври 2012 г. остана много разочарован. ЕК беше подготвила доклад за напредъка на РС Македония и членството в ЕС, в който пише, че между България и Македония няма проблеми. Казах на комисаря вашият доклад не е верен, проблеми има. И тези проблеми са много сериозни. Необходима е политическа воля и европейски подход, за да бъдат решени.

За съжаление, положението е трагично. Това е нагласата в обществото на РС Македония и тя в никакъв случай не е прагматична и не е европейска. Лидерите на РС Македония трябва да разберат, че ако искат просперитет, ако искат чуждестранни инвестиции, ако искат добре платени работни места, ако искат младите да не напускат, а да се връщат, всичко това е свързано с икономическо развитие.

Екатерина Захариева прие външния министър на Република Северна Македония

Екатерина Захариева прие външния министър на Република Северна Македония

Двамата министри направиха преглед на съвместната работа

Изборите няма да решат нищо. Те не са важни, когато става въпрос за добросъседство, за мир, което е висша ценност. Мирът се базира на неманипулираната история. Обичам да карам ски, веднъж чаках на лифта в Банско с едно младо момче от Скопие. Започнахме да си говорим и той сподели, че много му е харесало Банско, а пък те знаели, че българите са фашисти, окупатори. Отговорих му: не сме. По начина, по който се отнасяме към младите хора, показваме кои сме ние и за какво се борим. Моят призив към лидерите в Скопие е: бъдете смели, направете го не за България, не за Германия, направете го за вашите собствени деца. Кажете им истината, така както го направи България през 1990 г.