Чрез Съединението българският народ доказа, че когато има кауза е способен да се обедини около нея, да докаже пред целия свят, че е  достоен за уважение.

С тези думи президентът Росен Плевнелиев се обърна към участниците и гостите на  тържествената заря-проверка по случай 127-ата годишнина от Съединението на България и към всички българи.

„Светът ще ни уважава, когато сме единни и имаме кауза, и я отстояваме." - допълни  държавният глава.

В словото си президентът Плевнелиев определи съединението на княжество България и Източна Румелия като една от най-славните страници в историята на народа ни. Той напомни, че това е чисто български и изцяло народен акт, израз на държавническа мъдрост.

Държавният глава подчерта, че актът на Съединението е подкрепен възторжено от целия български народ и от Народното събрание, което тогава е председателствано от Стефан Стамболов.

По думите му, Съединението е израз на общонародната  грижа за опазване на българското самосъзнание на населението в  Тракия и Македония.
„Тази грижа мотивира и революционната   дързост на строителя на България и спасител на нейната независимост - Стефан Стамболов." - допълни президентът Плевнелиев.

Той напомни думите на Стефан Стамболов към княз Александър Батенгебг, че пред него има само два пътя - към Балкана, като узакони Съединението, или обратно през Дунава.

Само след няколко месеца светът признава Съединението, впечатлен от жаждата на народа ни за обединение, допълни президентът Плевнелиев.

$Поклон пред смелостта и подвига на онези наши деди, чието родолюбие ни дава правото с гордост да се наричаме българи!" - каза в заключение държавният глава.

Слез словото на президента бяха запалени факлите на почетните факлоносци и започна зарята-проверка, с която бяха почетени героите на българското Съединение.

На тържественото събитие в Пловдив присъстваха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, посланици от 10 държави, членове на правителството, духовни лица, офицери, граждани и гости на Пловдив.