Над 6 хил. имена са проверени за първото 6-месечие на 2009 г. от Комисията по досиетата.
Това заяви след заседание на вътрешната парламентарна комисия, председателят на комисията за досиетата Евтим Костадинов.

Пред депутатите той представи доклад за работата на комисията за първите 6 месеца на годината. В доклада е отразена и дейността на комисията по изграждане на сградния фонд за архива в Банкя.

Той каза, че има технически трудности при отремонтиране на сградата. Пред депутатите Костадинов е докладвал и за подготовката на комисията за публикуване на материали.

Той изтъкна, че вече е готов сборника на комисията от архивни документи, озаглавен: „Връзки и зависимости в КГБ и ДС". Публично сборникът ще бъде представен 28 септември.

Комисията в момента работи по списъците за агентите, дознатели и следователи, както и по списъка за здравната каса.

Започнала е, по думите на Костадинов, и активната работа за бившите агенти на ДС в печатните медии. Това ще отнеме доста време, уточни председателят на Комисията по досиетата.

Нови данни широката публика може да очаква до средата на септември, но те няма да касаят агентите в печатните медии. Ако телевизиите и радиата бяха около 300, то печатните издания ще дойдат в троен размер, каза Костадинов.

Пред депутатите той е предложил и промяна на някои текстове в Закона за досиетата, които не минаха в предишния парламент. Костадинов настоява лицата, осъществяващи публична дейност, да бъдат проверявани от 1989 година насам. В момента се проверяват от 2006 г. насам.

Други изменения в закона касаят улеснен достъп на граждани до архивните документи. Към настоящия момент законодателят е вменил, че достъпът до архивните документи става по Закона за обществената информация, коментира Костадинов, което според него затруднява достъпа на гражданите.

Председателят на вътрешната комисия Анастас Анастасов обясни, че докладът на Костадинов е единодушно приет. По повод промяна на Закона за досиетата Анастасов коментира: „Тези промени са внесени. Предстои обсъждане с колегите. Ние ще ги разпространим сред нашите колеги от комисията".

На въпроса на news.bg как гледа на това да се разшири обхвата на проверяваните лица, извършващи публична дейност, Анастасов заяви, че към момента не може да даде становище дали трябва да се разшири обхвата.
Председателят на вътрешната комисия заяви, че преди да излезе с решение трябва да се запознае с мотивите на Комисията по досиетата.