За последните 10 години средно по 500 катастрофи с пострадали хора възникват през декември. Това заяви зам.-председателя на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" Анжелина Тотева, цитирана от "24 часа".

Днес тя присъства на традиционния курбан за по-малко катастрофи и жертви по пътищата, който село Забърдо и Областната администрация на Смолян организират за 16-а година.

По нейни думи около 25% от всички пътнотранспортни произшествия в Европа са свързани с употребата на алкохол.

Тотева предупреди, че водач, установен да шофира с над 1,2 промила алкохол в кръвта, не само ще получи глоба, но и ще бъдете подведен под наказателна отговорност и може да влезе в затвора.

България начело в ЕС по загинали в катастрофи

България начело в ЕС по загинали в катастрофи

Това показват последните данни на Евростат

Тя подчерта, че в световен план половината от всички инциденти с едно превозно средство с фатален край са именно заради алкохол. По нейни думи няма безопасно количество, когато ни предстои да пътуваме. По тази причина тя призова хората да се веселят на празниците, но да не сядат зад волана, ако са употребили алкохол.

От Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" откроиха и умората като фактор за предизвикване на катастрофи.

Водач, който не е спал 24 часа, има поведение, сходно с водач със съдържание 0,10 промила в кръвта, обясни Росен Рапчев от Агенцията. Той посочи, че такъв шофьор не само допуска повече грешки, но може да заспи на волана, с което да причини катастрофа.

Важността от поставяне на предпазен колан от всички пътници в автомобила и опасностите за водачите при мокро време също бяха сред темите, с които се целеше да се засили вниманието на участниците в движението.