Застраховката "Гражданска отговорност" за водачите на автомобили вече ще зависи от това дали имат нарушения. До месеци тя поскъпва драстично за провинилите се шофьори, предаде bTV.

Формулата, според която ще се изчислява кой колко да плаща, ще включва поведението ни на пътя за година назад.

До въвеждането на системата гражданската отговорност няма да поскъпва, обещават от Асоциацията на застрахователите. Средната полица ще остане 200 лева.

Очаква се шофьорите с най-лоша история да плащат 200% повече от средната стойност на застраховката в момента, което означава почти 600 лева, а за онези, които нямат нарушения, полицата да е наполовина.

Идеята застраховката да е по-евтина за изрядните и по-скъпа за джигитите има почти 10-годишна история.

От Комисията за финансов надзор този път са категорични - така наречената система "бонус малус" ще влезе в сила през 2018 г.

"Нашите първоначални срокове, които запазваме, са до края на март да имаме нормативната уредба, която да бъде приета", заяви Ралица Агайн.

Консултант, нает от комисията, изготвя конкретната формула, според която ще се изчислява кой колко да плаща.

Тъй като у нас този тип застраховка е свързана с автомобила, а не с шофьора, собствениците ще трябва да внимават на кого дават колата си.

Данните за автомобилите ще се получават директно от системата - така срещу името на собственика ще се появява коефициент например +100% или пък минус 20%.

Подготвяйки новите правила, експертите ще трябва да изчистят и въпроса какво се случва с кола, с която са извършени множество нарушения и след е купена от изряден шофьор. Дали натрупаните "грехове" на автомобила ще вървят с него?