Първоначално повдигнатото обвинение на кмета на Хасково Георги Иванов по сделката с "Билла" е променено в по-тежко.

Това съобщи адвокатът му Розалина Апостолова, която е бивш окръжен прокурор на София, цитирана от haskovo.info.

Вместо за ощетяване на общината по непредпазливост, градоначалникът е обвинен в умишлено причиняване на щети и това може да стане основание за отстраняването му от длъжност.

На 16 март на Иванов бе предявено обвинение по чл. 219, ал. 1 от Наказателния кодекс, която се отнася за причиняване на щети заради недостатъчно положени грижи. Днес в полицията му е било обяснено, че ще бъде привлечен като обвиняем по ал. 3 на същия член, която касае умишлено престъпление.

Интересното е, че през последните 2 седмици не се е случило нищо от правна гледна точка, което да стане повод за промяна на обвинението, коментира адвокат Апостолова. Според нея едното от обясненията за случващото се е новоприетият Закон за амнистията.

Той предвижда амнистиране на всички неумишлени престъпления и тези по непредпазливост, за които наказанието е до 5 години затвор. Новото обвинение срещу кмета обаче не попада в обхвата на закона, тъй като ал. 3 предвижда лишаване от свобода над 5 години.

След като се оказа, че отнемането на достъпа до класифицирана информация от ниво "Секретно" не е достатъчно Георги Иванов да спре да изпълнява правомощията си, сега новото обвинение дава повод да бъде поискано отстраняването му от длъжност, обясни още Апостолова. Тя обаче допълни, че това може да реши само съдът.

Разследването на сделката с "Билла" е продължило една година. Сигналът е подаден от хасковския лидер на ГЕРБ Иван Петров и в него доста подробно са описани детайли, съобщи още Апостолова. Събрани са два тома писмени доказателства и са проведени два разпита.