Жертви на тоталитарния комунистически режим, близки на репресираните и членове на СДС поднесоха венци и цветя пред Мемориала на жертвите на комунизма в градинката на НДК. В тяхна памет беше отслужен и молебен. 23 август е европейски ден за почит към жертвите на тоталитарните режими, напомня БНТ.

Списъкът с имената на жертвите върху 58-метровата паметна стена е дълъг - в него са записани имената на 7526 репресирани. Има още хиляди измъчвани и убити, за които не знаем.

"Винаги да си спомняме за тези, които невинни загинаха за демокрацията и свободата. Те заслужават да отдадем своята почит към тях. Това повече не бива да се случва - без значение дали идва отляво или отдясно." - призова председателят на СДС Румен Христов.

"Те са наистина герои и наистина абсолютно несправедливо осъдени. Баща ми е убит от Народния съд, когато бях на 5 години. На 10 години майка ми я изпратиха в Белене. Това е едно детство, което никога няма да се забрави - с една психика, напълно унищожена." - споделя Зафира Калинкова.

23 август е определен за Ден за почит на жертвите на тоталитарните режими с решение на Европейския парламент.

ЕК почита паметта на жертвите на авторитарните и тоталитарните режими

ЕК почита паметта на жертвите на авторитарните и тоталитарните режими

Изявление на Франс Тимерманс и комисар Вера Йоурова