В навечерието на Общоевропейския ден за почитане на паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими, първият заместник - председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и комисарят по правосъдието Вера Йоурова излязоха с общо изявление.

"На 23 август почитаме паметта на милионите жертви на всички тоталитарни режими. Подписването на пакта "Молотов — Рибентроп" между нацистка Германия и Съветския съюз на този ден през 1939 г. откри началото на мрачен период в европейската история. Време, когато гражданите нито бяха свободни да решават собствената си съдба, нито имаха право на участие във вземането на политически решения. Европа, в която свободата и демокрацията бяха само мечта. Десетки милиони жертви бяха депортирани, измъчвани и убити по време на тоталитарните режими в Европа. Поради тази жестокост, липса на свобода и незачитане на основните права в някои части на Европа няколко поколения никога нямаха възможност да се радват на свобода и демокрация. Тази година отбелязваме също така 30-годишнината от събитията през 1989 г., когато гражданите на Централна и Източна Европа се надигнаха и пробиха Желязната завеса, като ускориха падането ѝ. Смелите действия на гражданите върнаха свободата и демокрацията на цяла Европа. Те спомогнаха за преодоляване на разногласията и обединяване на Европа. Ето защо това е общоевропейско наследство, което всички ние трябва да ценим, пазим и защитаваме. От 1939 г. изминаха 80 години и поколението, което беше свидетел на тоталитаризма, вече почти не е сред нас; живата история се превръща в писмена. Ето защо трябва да запазим живи тези спомени, за да вдъхновяват и направляват новите поколения в защитата на основните права, върховенството на закона и демокрацията. Именно това определя нашата самоличност. Твърдо се противопоставяме на тоталитарните и авторитарните режими от всякакъв вид. Свободна Европа не е даденост, а избор, който се отстоява ежедневно."

Припомняме, че също така демонстрацията Балтийски път се е състояла на 23 август 1989 г., което съвпадна с 50-ата годишнина от подписването на пакта "Молотов — Рибентроп". Балтийските граждани образуваха 600-километрова жива верига, пресичаща Естония, Латвия и Литва. Тази мирна демонстрация обедини трите държави в стремежа им към свобода.

Тази година бележи и 30-ата годишнина на Паневропейския пикник — проява на мирна демонстрация, проведена на 19 август 1989 г. в Шопрон, град близо до границата на Унгария с Австрия. В рамките на събитието, организирано от властите на двете държави, гражданите се събраха около граничното ограждение, за да покажат солидарност и приятелство. Паневропейският пикник е едно от събитията на 1989 г., които проправиха пътя към обединение и края на Желязната завеса.